1. Anasayfa
  2. Saat Bilgi Köşesi

Saat Camı Çeşitleri ve Özellikleri

Saat Camı Çeşitleri ve Özellikleri
saat camı
0

Saat Camı Çeşitleri – Akrilik Cam, Mineral Cam ve Safir Cam

Saat camı çeşitleri genellikle üç türdür. Saat markaları genellikle bu üç çeşit saat camını kullanır. Daha önce kol saati aldıysanız mutlaka dikkat etmişsinizdir. Satış danışmanı saatin özelliklerini anlatırken saat camı hakkında mutlaka bilgilendirme yapar. Saat camı, saat satın alırken dikkat edilecek özellikler arasındadır. Her marka, saatin değeri ile doğru orantılı olarak, farklı saat camı malzemesi kullanır. Bu yazımızda saat dünyasında kullanılan cam türlerine bakacağız.

Saat camı, genel tanımıyla, saatinizin yüzeyini kaplayan, saatinizin kadranını darbelerden koruyan cam veya plastik parçadır.

Bazı saat modellerinde, tarih gibi belirli yerleri büyütmek için kullanılan özel cam, Cyclops lensi olarak adlandırılır.

Saat Camı Çeşitleri Nelerdir?

Kol saatleri genellikle saat kadranınızı korumak ve zamanı okumanıza olanak sağlamak için saat camı çeşitleri ile donatılmıştır. Şimdi asıl soru şu hangi saat camı en iyisidir? Saat camı çeşitleri nelerdir? Performansları nasıldır? 

Saat camı çeşitleri arasında ihtiyaçlarınıza en uygun türün hangisi olduğunu anlamanız için her türlü saat camı için kısa bir kılavuz hazırladık. 

Saat çeşitleri genellikle üç farklı türdür;

  • Akrilik Cam
  • Mineral Kristal Cam
  • Safir Cam

Akrilik Saat Camı (plastik, pleksiglas cam)

Akrilik cam, saat camları içerisinde en zayıf olanıdır. Zayıf olmasının nedeni camdan değil plastikten yapılmış olmasıdır. Akrilik, zayıf plastik üretimi için kullanılan çok ucuz bir malzemedir.

Akrilik Saat Camı
Akrilik Saat Camı

Akrilik camı genellikle Swatch ve Adidas, ucuz saat modellerinde kullanır. Çok nadir olarak lüks saat modellerinde kullanılmaktadır. Bu markalar ucuz plastik yerine saatlerinde pleksiglass cam kullanmaktadır. Pleksiglass ucuz akrilik plastik ile ilişkilendirilemez ancak dürüst olmak gerekirse pleksiglass cam da bir akrilik çeşididir.

Akrilik cam çok hafiftir. Hafif bir saat veya az ağır bir saat istiyorsanız akrilik camlı saatleri tercih edebilirsiniz. Akrilik cam, diğer saat camı türlerinden farklı olarak çizildiği zaman onarılabilir. Genellikle uygun fiyatlı saatlerde kullanılan bu cam türü, dayanıksız olduğu için değil, temizlenebiliyor olması ve değiştirmenin kolay ve maliyetsiz olmasından tercih edilir.

Akrilik Cam’ın Artıları

– Ucuz, değiştirilmesi kolay, çok hafif, çizikleri temizlenebilir.

Akrilik Cam’ın Eksileri

– Basit bir görüntüsü var ve oldukça zayıf

Mineral Saat Camı

Mineral Cam
Mineral Saat Camı

Mineral cam, muhtemelen saat piyasasında kullanılan en yaygın saat camıdır. Eğer orta fiyatlı bir saate sahipseniz yada satın almayı düşünüyorsanız büyük ihtimal mineral cam kullanıyordur.

Mineral cam, silikadan yapılan standart tamperli cam kullanılarak üretilir. Bu teknik camın kırılmalara ve çizilmelere karşı oldukça dayanıklı olmasını sağlar ve üretilmesi düşük maliyetlidir. Bu nedenle orta segment ve düşük segment saat markaları tarafından en çok kullanılan saat camı çeşididir. Çok nadir olarak bazı orta üst saat markaları tarafından da tercih edilir. Ancak çizilmeye karşı tamamen dayanıklı değildir. Kullanımınıza bağlı olarak sert darbelerde çizilebilir. Akrilik saat camı gibi temizlenemediği için çok fazla çizilirse değiştirmek gerekir.

Sıkıştırılmış mineral saat camlarına yansıma önleyici kaplamada yapılabilmektedir. Bu tekniğe antirefle ya da kısaca AR kaplama denmektedir. Bu kaplama sayesinde yüksek aydınlatma olan ortamlarda ışığın yansımasını ve camın parlamasının önüne geçebilirsiniz. Bu kaplama bazı markalar tarafından standart olarak kullanılmaktadır. Saat alırken satıcıya mutlaka danışın.

Mineral Cam’ın Artıları

– akrilik cama göre çiziklere karşı daha dayanıklıdır. AR kaplama yapılabilir ve çok daha kaliteli bir görüntüsü vardır.

Mineral Cam’ın Eksileri

 – sert darbelerde çizilebilir, çatlayabilir. Temizlenemez. Maliyeti akrilik cama göre daha fazladır.

Safir Kristal Saat Camı

Safir kristal saat camı, cam türleri arasında en yüksek kalitedeki cam çeşididir. Adından da anlaşılacağı gibi safirden yapılmaktadır.

Safir Saat Camı
Safir Saat Camı

Ancak gerçek safir doğada çok nadir bulunduğundan ve işlemesi zor olduğundan dolayı saat camları için genellikle sentetik safir kullanılır. Safir cam yüksek direncine sahiptir. Safir camlar çok daha tok ve kaliteli gözükürler, pırlanta ile denemediğiniz sürece çizmeniz imkansızdır.

Peki safir kristal cam nasıl yapılır? Nasıl elde edilir?

Safir kristal cam ilk kez Fransız kimyager Auguste Verneuil tarafından üretilmiştir. Alüminyum oksit tozunu yüksek ısı yoluyla aşırı basınç altında tutarak elde edilmiştir. Ardından zayıflığa neden olabileceği için iç gerilimleri giderilir ve termal kristal işlemine tabi tutulur. Daha sonra levhalar halinde işlendiği son üretim aşamasına gelinir. En sonunda sentetik safir cam elde edilir.

Safir kristal cam çizilmeye karşı en yüksek direnci sağlarken, kırılmalara ve çatlamalara karşı maalesef aynı dirençte değildir. Sert darbeler karşısında kırılabilir yada çatlayabilir.

Safir Kristal Cam’ın Artıları

– çizilmelere karşı çok dirençli, sadece pırlanta çizebilir. Estetik açıdan çok güzel ve kalitel

Safir Kristal Cam’ın Eksileri

– diğer cam türlerine göre çok pahalı. Ayrıca darbelerde çatlayabilir yada kırılabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir