Vacheron Constantin: Mükemmelliğin İmzası
Vacheron Constantin - Les Cabinotiers Grande Complication “Crocodile”
0

Vacheron Constantin ve 260 Yıllık Harika Tarihi

Vacheron Constantin, dünyanın en tanınmış İsviçreli lüks saat ustalarından biridir. Marka demek Vacheron Constantin saat için doğru bir kelime olmayacaktır. O yüzden usta demeyi tercih ediyoruz.

Markanın tarihi 16. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Etkileyici köke sahip olan Vacheron Constantine, tarihi boyunca sürekli çalışan, üretim yapan, en eski firma olma özelliğine sahiptir. 

Vacheron Constantin, çeşitli, zarif süslemeleri ve etkileyici detaylandırmaları ile üretilmiş nefes kesici saatleri ile ünlüdür. Bunlara, gravür, emaye, karmaşık işlenmiş metaller ve taş işlemeleri dahildir. Bu detaylar önemsiz olarak gözüküyor olabilir ancak, saat üretiminde kullanılan bu teknikler, İsviçre’nin eşsiz saatçilik mirasının temel unsurlarıdır. Vacheron Constantin’de geleneksel İsviçre saatçiliğine bağlı olan çok eski bir marka olduğu için, ürettikleri saatlerin mekanizmalarında ve saatin dış bileşenlerinde bu işlemeleri kullanır.

Vacheron Constantin, üretiği bazı modelleri ile saat dünyasına damga vurmayı başarmış, sektörün moda ikonlarından birisi olmayı başarmıştır. Örneğin, eski zamanlarda saat markaları sadece yuvarlak kasa kullanmaktaydı.

Vacheron Constantin Varil Kasa Saat

Bu geleneksel yuvarlak kasadan ilk uzaklaşan markalardan birisi Vacheron Constantin’dir. Tonneau modelini üretirken varil şeklindeki kasayı kullanmıştır ve diğer markalara öncülük etmiştir.

Vacheron Constantin’in Erken Tarihi

Bugün, Vacheron Constantin olan marka, ilk olarak 1755 yılında Cenevre’de Jean-Marc Vacheron tarafından kurulmuştur.

Vacheron Constantin ve Geleneksel Cenevre Saatçiliği

16. Yüzyıl boyunca Cenevre, Avrupa’nın en büyük saat yapım merkezi olarak itibar kazanmıştı. Bölge, yetenek ve teknik bilgi birikimi açısından, son derece zengindi. Bölgenin bu şekilde gelişmesinde politikanın büyük etkisi vardır.

1541 yılında, teolog ve papaz John Calvin Cenevre’ye yerleştikten sonra, bölge, takipçileri ve diğer Protestanlar için bir cennet haline geldi. Protestanlar, Cenevre bölgesine sığınabileceklerini öğrendiler ve bu süreç sonunda kent ”Protestan Roma” olarak adlandırılmaya başlandı.

Protestan Fransız, İngiliz, Alman ve İtalyan göçmenlerin yanı sıra İsviçre’nin diğer bölgelerinden gelen vatandaşlar Cenevre’ye akın etti. Bu göç edenlerin bir çoğu, Cenevre’nin yerel kültürünü ve geleneksel saat yeteneklerini zenginleştiren zanaatkar insanlardı.

Cenevre kültüründeki en önemli kurumlardan birisi olan ”Cenevre saatçilik endüstrisi” şehir geneline yayılmış kişisel atölyelerden oluşmaktaydı ve burada ustalıkla işlenmiş saatler üretilmekteydi.

Cenevre, Saint-Gervais semtinde bir çok saatçi ve mücevherci çalışmaktaydı. Çalışma atölyelerini, karmaşık saatçilik işleri için uygun aydınlanmayı sağlaması için evlerinin en üst katına yapmışlardı.Saat ustaları için ayrılmış bu yerlerin adı ”dolaplar” idi ve burada çalışan ustalara ”kabineciler” deniyordu.

Vacheron Aile Atölyesi

Vacheron Constantin saat, henüz 24 yaşında olan Jean-Marc Vacheron tarafından kurulmuştur. 20 yaşlarında bile usta bir saatçi olan Vacheron 24 yaşında kendi bağımsız atölyesini kurmayı başarmıştır. Kısa süre sonra da yanına ilk çırağı, Esaie Jean François’i aldı. Bu ilişkiyi önemli kılan gerekçe, 17 eylül 1755 yılında imzalanan bu anlaşma Vacheron Constantin markasının resim doğum belgesi olarak kabul edilmesidir

Birçok öncü saat markası gibi, Vacheron saat atölyesi de, çoğunlukla cep saati üretmeye başladı. Vacheron Constantin tarafından üretildiği bilinen en eski saat, 1755’te üretilen şık bir gümüş saat’ti.

 

Atölye A’dan Z’ye her şeyini kendisi ürettiği, olağanüstü güzellikte ürettiği duvar ve cep saatleri ile tanındı.

1785 yılına geldiğimizde ise Vacheron, atölyenin liderliğini oğlu Abraham’a verdi. Abraham, iş ve diplomasi bilmesinin yanı sıra çok yetenekli bir saatçiydi. Fransız devrimi sırasında, gözle görülür zorluklara rağmen, şirketi ayakta tutmayı başarmıştı.

Abraham ayrıca, aile geleneklerine sadık kalarak ve sürdürerek kendi oğlu Jacques-Barthelemy Vacheron’a bildiği şeyleri öğretti ve uzmanlığını oğlu ile paylaştı. 1700’lü yılların sonuna doğru ise, Vacheron atölyeleri ilk zaman ki mekanizmaların bazıları da dahil olmak üzere, bir çok yenilik üzerinde çalışmaya başlamıştı.

Vacheron Constantin – Arabesk Duvar Saati İşlemesi

Vacheron Constantin saat markasının, 1790 yıllarında ürettiği ”Vacheron a Geneve” imzalı duvar saatlerini inceleyin. Muhteşem arabesk gravürlerine dikkatlice bakın. O zamanlarda ki Vacheron saatlerinin detaylarındaki sofistikeliğe şahit olun.

Vacheron Constantin Saatleri İsviçre Sınırlarını Aşıyor

1810 yılına gelince aile işletmesinin liderliğini Jacques-Barthelemy Vacheron üstlenmişti. Jacques liderliğine marka yeni mekanizmalar ve bir çok tarihi yenilik keşfetmeye devam etti.


Örnek vermek gerekirse, Vacheron Constantin saat atölyeleri, o zamanlar için oldukça uçuk olan müzik çalan saatler üretmeye başladı, hem de aralarında seçim yapmanızı imkan tanıyan iki farklı melodi ile.

Vacheron Constantin ilk ithalatını da, Jacques önderliğinde gerçekleştirmiş. O tarihlerde Vacheron saatleri ilk kez ülke dışında, İtalya ve Fransa’da satılmaya başlanmıştır.

Vacheron Constantin’in ülke sınırları dışında tutulması ve popüler olmasına inanılmaz derece etkili olan çok önemli kişiler vardı. Özellikle, Carignano’lu Prens Charles- Albert ve Birleşik İtalya’nın ilk kralı olan oğlu 2. Victor Emmanuel markanın önemli müşterilerindendir.

Vacheron Constantin Adının Çıkışı

1819 yılında, Jacques-Barthekeny Vacheron, şirketteki liderliğini güvenilir bir kişi ile paylaşmaya karar verdi. Bu kararının aile işlerini büyük katkı sağlayacağını düşünüyordu. Bu ortaklık için, ince saatler için derin tutku duyan ve piyasada takdir edilen, kurnaz iş adamı François Constantin’i seçti.

Bu ortaklıktan sonra şirket ”Vacheron & Constantin” adıyla, daha sonraları sadece “Vacheron Constantin” adıyla anılmaya başlandı. Constantin’in kazançlı yeni pazarlar bulma yeteneği sayesinde, marka etki alanını giderek büyüdü. François, Vacheron Constantin için yeni müşteriler ve pazarlama olanakları bulmak için yorulmadan sürekli çalıştı ve 30 yılı aşkın bir süre hayatı sürekli seyahatler ile geçti.

Hem Vacheron hem de Constantin’in markaları için müşteri tabanını genişletme konusunda gösterdikleri üstün gayretleri ve özenli çalışmaları zamanlı meyvesini verdi. Kısa süre sonra, 1830’lu yıllarda  ABD, Brezilya, ve Küba’da Vacheron Constantin satış ofisleri açmayı başardılar. Jacques-Berthelemy ve Constantin, tıpkı ataları gibi, sürekli olarak mükemmellik ve iyileştirme çabaları içindeydiler. Bu misyonları, 5 Temmuz 1819 yılında, Jacques-Barthelemy’ye gönderilen bir işletme mektubunda, açıkça ifade ediliyordu.

Bu mektubun en belirli düşüncesi, şirketin ruhunu tam anlamıyla yansıtıyordu. Mektupta yazan “Mümkünse daha iyisini yapın ve bu her zaman mümkün” sözü daha sonra Vacheron Constantin şirketinin resmi sloganı oldu

Leschot’un Pantograf’ı ve Teknik Atılımlar

Vacheron Constantin, stil ve dekoratif saatleri ile rakipsiz bir markaydı ve uzun zamandır tanınıyordu. Bunun yanında saatlerinin teknik özellikleri de kayda değer kalitedeydi.


1830 yılında Vacheron Constantin üretim yöntemlerini geliştirmek için dönemin ünlü mühendislerinden, Georges-Auguste Leschot’ı işe aldı. Leschot, sadece Vacheron Constantin için değil, bir bütün olarak tüm İsviçre Endüstrisinde saat yapımında devrim yaratacak araçlar geliştirmeyi başardı.

Leschot’ın en bilinen icatlarından biri, saatçilerin parça tasarımlarını yeniden üretmelerini sağlayan ”pantograf” makinesiydi. Bu makinenin en önemli yanı, taban plakalarının ve diğer mekanizma bileşenlerinin standardizasyonuna izin vermesidir. Bu yöntem sayesinde, saat yapımında, değiştirilebilir saat parçaları üretmenin ilk adımıydı.

Bu buluş sayesinde, 1844 yılında Laschot ve Vacheron Constantin zamanın en prestijli ödüllü olan ”De La Rive” ödülünü kazandı. Pantograf, Genevre Endüstrisi için en değerli icat unvanını kazandı.

Hassaslık Yarışmaları ve Vacheron Constantin Logosu

1800 yıllarda, kesinlik yarışmaları gittikçe popüler olmuştu. Bu sayede, saat üreticilerinin zamanı en doğru ölçmek için geliştirdikleri mekanizmalar İsviçre saatçiliğine büyük güven kazandırmıştı.

Leschor ve diğer yetenekli mühendisler, geliştirdikleri yenilikler Vacheron Constantin’i bu rekabetçi ortamda, donanımı sayesinde başarılı kılıyordu.

1872 yılına gelindiğinde şirket, Cenevre Gözlemevi’nde, teknik başarılısını pekiştiren mekanizma ödüllerini kazanmaya başladı

Vacheron Constantin Ödüllü Cep Saati

Aslında marka logosu’da şirketin asıl hedefini çok net göstermektedir. 1880’de kayıtlı olan, ”hassaslık arayışını” sembolize eden ünlü Malta haçını logo olarak seçmişti. Malta Haç’ı sembolü, şövalye silahlarında kullanılan çok eski bir amblemdir.

Vacheron Constantin Logo

Ancak markanın bu logoyu seçmesinin nedeni şövalyelerin kullanması değildir. Logo, benzer bir şekle sahip hız dengeleyici bir hareketin bileşenidir.

Kayda Değer Farklılıklar

20. Yüzyıl ve sonrasında Vacheron Constantin, dünya çapında saat kullanıcılarını, teknik uzmanlıkları ve son moda stilleri ile etkilemeye devam etti. Şirket ayrıca ürün yelpazesini genişletti ve ultra ince kalibreler ve saatler üreterek yeni özellikler geliştirmeye devam etti.

Vacheron Constantin saat 2015 yılında 260. yılını kutladı. İsviçre merkezli lüks mallar grubu olan Richemont bünyesinde faaliyetlerine devam eden marka, dünya çapında kaliteli saat pazarının önemli markalarından olmaya devam ediyor. Yenilikçi çizgisi ile sağlam bir duruş sergiliyor. Şimdi, markanın en akılda kalıcı modellerine ve başarılı kasa şekillerine bakalım.

Vacheron Constantin’in Trend Belirleyen Kasa Şekilleri

Vacheron Constantin, yuvarlak kasa geleneğinden kopan ilk saat üreticilerinden biridir ve bu üreticiler arasında olmaktan son derece memnun.

Tonneau ( Tone Kasa )

Vacheron Constantin, yuvarlak kasa dışında ürettiği ilk kasa tonneau, saatçilik dilinde tone kasa modelidir. Varil şeklindeki kasa ilk kez 1912 yılında üretilmiştir.


 

Yuvarlak Kare Kasalar

Vacheron Constantin, tarihi boyunca ultra ince ve özellikle çok zarif kare kasa saatler üretmiştir. Bununla birlikte marka, ayrıca yuvarlak kenarlı kare kasa saatler üreterek dönemim moda sınırlarını zorlamayı başarmıştır. 1921 yılında solda göreceğiniz, yuvarlak kenarlı kare kasa saati, Amerikan pazarı için üretmiştir. Kasa şeklinin sıra dışılığı yanında, kolayla okunabilmesi için özel olarak tasarlanmıştır.

Model, tüm kadranı saat yönünden 45 derece çevrilmiş şekilde, tepe düğmesi kenarda kalacak şekilde üretilmiştir.  Bu avangard tasarım, dönemim Amerikan modası tarafından kolayca benimsendi ve tarihin en ikonik saatlerinden birisi olmayı başardı.

Vacheron Constantin’in bir diğer yuvarlak kare kasalı saati olan, ”triple date moonphase” 1952 yılının en popüler saati olmuştur.

1954 yılında marka sınırları zorlamaya devam ediyordu. Aronde kol saati ile kendine özgü stilini bir adım daha ileri taşımayı başardı. Her iki tarafında da çift eğrileri olan saat, yandan bakıldığında kuş kanıtlarını yansıtmak için tasarlanmıştı. Aronde kol saati modeli gerçekten sıra dışı bir saat olmuştu.

Asimetrik Şekiller

Asimetrik kasalı kol saati şekilleri, Vacheron Constantin’in şıklığı ile çakışıyor gibi gözükse de, tuhaf bir şekilde kaotik olmaktan ziyade son derece zevkli ve şık bir model olmayı başarmıştır.

Resimde gördüğünüz asimetrik kol saati kasası, markanın çağdaş modellerinden birisidir. 1970’li yılların trend modellerinden biri olmayı başarmıştır.

Cenevre Damgası

Vacheron Constantin Hallmark

Hallmark Cenevre mührü veya Poinçon de Geneve, saygın bir saatlerin ve mekanizmaların kullandığı sertifikadır. Sadece Cenevre yapımı, üstün kaliteli saatlere bu mührü taşıma hakkı verilir.

Vacheron Constantin, 1901 yılında piyasaya sürdüğü, en yüksek kalitede ki mekanizması için ilk ”Hallmark of Geneva” mührünü aldı. O zamandan sonra piyasaya sürülen çoğu koleksiyonu da aynı onura layık görülmüştür.

Hallmark, tüketiciler olduğu kadar, geçimini saatçilikten sağlayan kişilerin de, haklarını korumak için kurulmuştur.

19. Yüzyıla geldiğimizde Cenevre, üst düzey saat yapımcılığında 1 numara olmuştu ve gördüğü itibar efsane dereceye ulaşmıştı. Ün ve kalite bir yerde olunca taklit etmeye çalışan da çok oluyor elbette. Bu dönemde Cenevre yapımı saatlerin sahteleri, piyasada ciddi sorunlara yok açmaya başlamıştı. İşte, Hallmark bu sahtecilik ile mücadele için kurulmuş olan kurumdur. Saatleri incelemesi için, Cenevre’nin önde gelen saat yapım okulu Ecole d’hologerie görevlendirilmiştir ve Hallmark etiketi almak isteyen markalar bu okulun düzenlediği bir dizi testten geçmek zorundadır.

Cenevre mührüne sahip olmak için adaylar 3 katı ölçütten geçmek zorundadır. Bunlar;

  • Kaynak

Saat şirketi Cenevre Kanton’una kayıtlı olmalıdır. Mekanizmaları, parçaların montajını, ayarını, muhafazasını ve bitmiş saatin kontrollerini yapabiliyor olmalıdır.

  • Teknik Mükemmellik

Saatin hareketi, parçaları ve dış kısımları Cenevre’nin teknik komitesinin Hallmark’ından onay almak zorundadır. Onaydan sonra, denetçiler tarafından teknik yeterliliğini test etmek için rutin kontrol yapılmaya devam edecek.

  • Dayanıklılık ve İşleyiş

Suya dayanıklılık, işlevler ve elektrik rezervi standartlarını karşılayabiliyor olmalıdır.

Bu testlerden geçen saatler nitelikli saatlerdir ve resmi Cenevre mührünü saat kasalarında veya mekanizma üzerinde kullanmaya hak kazanırlar. İsviçre saatçiliği için onur belgesi sayılan bu mührü teftişleri geçmeye devam ettikleri sürece kullanabilirler.

Vacheron Constantin’in Sofistike Zanaat Teknikleri

Gelişmiş dekoratif modeller Vacheron Constantin’in saatlerini belirginleştiren en önemli özelliğidir. Geleneksel süsleme teknikleri, markanın en başından beri uzmanı olduğu alandır. İşte dekoratif özellikleri ile ön plana çıkan bir kaç sofistike Vacheron Constantin saat çalışmaları.

Vacheron Constantin’in Emaye İşçiliği

Camın metal, taş, seramik veya ısıya dayalı diğer malzemelerle yakılışıyla kaynaşan özel dekoratif bir cam işleme tekniğidir. Vacheron Constantin, Cenevre geleneğinin derinliklerine dayanan bir teknik olan Grand Feu (büyük ateş) emayesi ile bir çok ince parça üretiyor. Aşağıda gördüğünüz saatler doğrudan boyama ile dikkatlice işlenmiş renkler ve tekrarlanan vuruşlar ile üretilmektedir.

Vacheron Constantin Emaye İşçiliği

Champleve emaye kalıpları, önce metali kalıplar şeklinde oyarak, buraları emaye ile doldurmak, boyamak ve pişirmek ile elde ediliyor.

Vacheron Constantin’in kusursuz emaye sanatı, son derece karmaşık olan ”İtalyan Haritası” cep saatinde açıkça gözüküyor.

Özel Kesilmiş Taşlar ve Yerleştirilmesi

Özel kesilmiş taşların (genellikle pırlanta) yerleştirilmesi engin tecrübe ve birikim gerektiren özel bir sanattır.

  • Uygun sertlikte ve formda en kaliteli taşları seçmek
  • Bir yüzeyin tamamen kapatılabilmesi için, değişik taşlama yöntemlerini kullanabilmek
  • Güzelliğini ve ışık yansıtıcı özelliklerini üst düzeye çıkarabilmek için taşları düzenlemek
  • Taşlara zarar vermemek için bir dizi farklı araç kullanabilmek

Vacheron Constantin cep ve kol saatleri sadece bir saat olarak değil göz kamaştırıcı mücevherler olarak da işlem görmesi için tasarlanmıştır. Marka, yüksek kesimin moda trendlerini belirlerken, saatlerini paha biçilmez mücevherlerle süslemiştir.

Vacheron Constantin, 1979 yılında ürettiği, gerçekten abartılı bir şaheser olan Kallista, (Yunanca en güzel) tek bir parça altından oyulmuştur ve üzeri 118 parça zümrüt kesim pırlanta ile kaplanmıştır.

Şirket çalışanları, bu şaheseri yaratmak için 6000 saatten fazla mesai harcamışlardır. Ancak, üretime başlamadan önce, doğru taşları bulmak tam 5 yıllarını almıştır.

Daha sonraları Vacheron Constantin, 2009 yılında Kallania modeli için 186 adet pırlanta kullanarak kendi rekorunu kırmıştır.

Ismarlama Saatler

Vacheron Constantin, önemli kişiler için ürettiği saatler ile de adından söz ettirmeyi başarmıştır. Daha önce belirttiğimiz gibi kralların kullandığı saatleri üreten marka, önemli şahsiyetler için de sipariş usulü saatler üretmiştir. Bunlar;

Maharaja of Patiala (1916) için minyatür bir figür oyulmuş bileklik

Öncü otomobil üreticisi James Ward Packard (1918) için ayrıntılı bir cep saati

Mısır Kralı Farouk için 14 komplikasyonlu mücevher işlemeli bir cep saati (1946)

Bugün, Vacheron Constantin, müşterilerine ısmarlama saatler üretmeye devam etmektedir. “Atelier Cabinotiers” departmanı sayesinde şirket, bireysel istekleri için usta saatçilerle iletişim kurmasına olanak tanıyor. Bu sayede müşteriler, istedikleri saatlerin tarifini yapabiliyor, Vacheron Constantin ustaları da, bu dilekleri yerine getirebiliyor. Bu kişisel projeler, müşteri gizliliği gereği asla açıklanmamaktadır.

Bazı Vacheron Constantin müşterileri ise, bitmiş projeleri halka açıklama yoluna gitmiştir.

Vacheron Constantin Vladimir

Örneğin yukarıdaki ”özel” yapım, sahibinin “vladimir” ismini taktığı özel üretim Vacheron Constanti saati, sahibi tarafından açıklanmıştır. Harika bir tasarıma sahip çift taraflı saat,  17 adet komplikasyona sahip dünyanın en karmaşık saatlerinden birisidir. 891 adet parçadan oluşan saat, tamamen el montajıdır. Vacheron Constantin, saat yapım ustalığının kanıtı olan bu efsanevi model için 20’den fazla saat ustası ile iş birliği yapmıştır.

Ayrıca “En iyi 10 Vacheron Constantin Saat Modeli” yazımızı inceleyebilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir