1. Anasayfa
  2. Japon Saat Markaları

Seiko Kinetik ile Seiko Otomatik Saatlerin Arasındaki Fark

Seiko Kinetik ile Seiko Otomatik Saatlerin Arasındaki Fark
0

Kinetik ve Otomatik Saat Arasındaki Fark Nedir?

1

Seiko saat, 19.yüzyıldan itibaren saat endüstrisindeki en önemli ve yenilikçi saat markalarından biri olmuştur. Buna, Seiko’nun yaptığı buluş ile saat piyasasında dünya çapında büyük bir krize sebebiyet vermiş olduğu, çok düşük hata payı yani neredeyse mükemmel hassasiyet ile çalışan, Kuvars saat mekanizmasının mucidi oluşu örnek olarak verilebilir.

Seiko Saat, aynı şekilde 1980’lerde kendinden sarmalı otomatik saatlerinde de bir çok yenilik yapmaya devam etmiştir. Seiko için yenilikte bir sınır yoktu. Keşfedilmemiş teknolojileri ve yenilikleri bulmaya devam etti. Daha sonra Seiko Kinetic Automatic saat serilerini piyasaya sundu.

1988 yılında tanıtılan bu yeni teknoloji çoğu insanın kafasını karıştırmıştı. Bugün bu karışıklık saat dünyasına yeni adım atan bir çok kişi için geçerlidir. Çünkü, Seiko Otomatik saatleri ve Seiko Kinetic saatleri, tasarım, estetik, malzeme hatta kadranlarına kadar bir çok benzerlik barındırıyordu.

Kinetik saatler, saatçilik teknolojilerinin en önemli üç özelliğini birleştiren, saatçilik uzmanlığının zirve teknolojilerindendir. Kinetik saatler, mekanik tasarım, kuvars teknolojisinin doğruluğu ve kullanıcının hareketleri ile kendi kendini şarj eden bir bataryaya sahiptir.

Ancak, Kinetik ile Otomatik saatlerin arasındaki farkı anlamak için bu iki teknolojiye de yakından bakmamız gerekir. Bu yazıda siz değerli okurlarımız için, bu farklı iki teknolojiyi de derinlemesine inceledik ve her birinin artılarını ve eksilerini ele aldık.

Otomatik ve Kinetik Mekanik Saatler Arasındaki Fark

Normal saat kullanıcılarına göre, Seiko’nun otomatik fakat kinetik olan saat serilerini, iki mekanizma arasında ciddi farklılıkların olmasına rağmen ayırt etmek çok zordur. Öncelikle, Seiko’nun kinetik mekanik saatlerinin kuvars saatlere göre bir ay içerisinde 5 saniye hata payı olduğu gerçeğini bilmekte fayda var. Normal bir saat kullanıcısı için bu 5 saniyelik pay önemsiz bir ayrıntı olarak gözükebilir. Ancak bir eleştirmene göre, kinetik saatler kuvars hareketler ile kıyaslandığı için bu 5 saniyelik hata payı önemli bir belirleyici olacaktır.

İki mekanizma arasındaki en temel fark kronometreli saatlerde daha da belirgin olmaktadır. Otomatik ve kinetik saatlerin mekanizmalarının birbirbirlerine benzerlikleri en çok bu noktada ayrılır. Otomatik ve kinetik saatlerin şarj depolama biçimleri ve süreleri burada bir birinden tamamen ayrılır.

Seiko Otomatik Saatlerin Şarjı

Otomatik saatler, saat endüstrisinde fiziksel mekanik prensiplerin kullanıldığı, en az yüzyıldan beri var olan bir teknolojidir. Oldukça basit ancak etkileyici şekilde çalışır.

Seiko’nun otomatik saatleri, makinelerinde, dişlileri ve mekanizmayı çalıştırmak için kendi kendine sarım yapan, bileğin fiziksel hareketleri ile çalışan bir rotora sahiptir.

Bileğinizi herhangi bir yöne hareket ettirdiğinizde, Seiko’nun otomatik saatinin içinde bulunan rotor ivme kazanır. Bu rastgele hareketler sürekli veya ara ara rotoru çalıştırır, rotor zembereği sarılmasını sağlayarak dişlileri hareket ettirir, daha basit anlatımla otomatik saati şarj eder.

Manuel sarma saatlerinde ise, adındanda anlaşılacağı gibi, saatin çalışması için yan tarafta bulunan tepe düğmesini kullanmanız gerekir. Tepe düğmesini saat yönünde döndürerek, enerji depolayan bağlantı telinin sarılmasına yardımcı olur.

Seiko’nun standart olan otomatik saati, manuel yada tam otomatik olsun farketmez, tam sarımlarda en az 48 saat boyunca yetecek kadar enerji depolayabilir. Bu durum her ne kadar bir çok kişi cidi dezavantaj olasada, otomatik saat kullanmayı seçtiğiniz an bunu kabul etmiş olursunuz.

Seiko Kinetik Saatlerin Şarjı

Kinetik saat mekanizmasının icadına 1986 yılında, bir çok yeni saat teknolojisinde olduğu gibi Seiko öncülük etmiştir. Kinetik, Seiko’nun yeni geliştirdiği bir hareket olmasına rağmen, otomatik saat mekanizmasının bazı temel özelliklerini kullanmaktadır. Kinetik saatler de tıpkı otomatik saatler gibi bileğin hareketinden enerji üretir.

Seiko bu teknolojiyi tanıtırken, otomatik saatlerden alınan özelliklere değil de, daha çok enerjinin nerede ve nasıl depolandığı hakkında konusuna eğilmiştir.

Seiko’nun kinetik saatleri, mekanik saatler de bulunan rotor yerine şarj kapasitörüne sahiptir. Bileğin hareketi ile kapasitörün içerisindeki elektrik yükü artar ve bu elektrik daha sonra saati çalıştırması için batarya tarafından elektrik enerjisi olarak depolanır. Kısaca, Seiko’nun kinetik saatlerinin de tıpkı otomatik saatleri gibi sürekli çalışmasını sağlamak için devamlı takılması gerekir.

Kinetik saat teknolojisinin en büyük handikabı, tüm elektronik aksamının belirli bir kullanım süresi vardır ve bir noktadan sonra değiştirilmesi gerektiğinden, kinetik harekete güç veren kapasitöründe bir noktadan sonra değiştirilmesi ve yenilenmesi gerekmektedir. Ancak bu çok kısa süre içerisinde yapmanız gereken bir işlem değildir, bu sistem sizi çok uzun yıllar idare edecektir. Ancak, gene de bunu bilmeniz gerekir.

Kinetik teknolojisi günümüzde oldukça gelişmiştir. Aylarca çalışmasına olanak sağlayacak kadar enerji depolayabilir.

Neredeyse tüm kinetik saat tasarımları parlak gümüş renktedir. Kinetik güç deposuna entegre edilmiş bir kuvars mekanizması vardır ve bu sayede bir kaç yıl içerisinde sürekli pil değiştirmek zorunda kalmaz, saatinizin her zaman doğru zamanı gösterdiğini bilerek keyfini çıkarabilirsiniz.

Bu basit ve fantastik saat teknolojisinin daha fazlası yok. Tasarımı estetik açıdan güzeldir ve işini gerçekten çok iyi yapıyor. Kullanan herkes tarafından takdir ediliyor ve hakkında neredeyse hiç olumsuz yorum yok. Ayrıca bu benzersiz saat teknolojisi uçuk fiyatlarla değil, kalitesine göre gayet makul fiyatlarla satılıyor. Örnek olarak;

En iyi Seiko Kinetik Saat Modelleri

1 – Seiko Kinetik SRN073P Erkek Kol Saati

2

Seiko kinetik saat serilerinin içerisinde en uygun fiyatlı olan modeldir. Siyah deri kayış ve çelik kasa olan saatin kadranı siyahtır. Kadranın üzerinde saat üç yönünde bir tarih göstergesi ve biraz daha alt ve iç tarafta haftanın günlerini bir el yardımı ile gösteren düzenek vardır. Bu modelin farklı renkler de ve çelik kordonlu olmak üzere bir kaç farklı versiyonu vardır.

42 mm kasa çapına sahip Seiko Kinetic SRN073P erkek kol saati modelinde, patenti Seiko’da olan Hardlex (güçlendirilmiş mineral cam) cam kullanılmıştır. Vidalı arka kapağı olan model 100 metre su basıncına dayanıklıdır.

2- Seiko Kinetik SKA745P Erkek Kol Saati


3

Enerjisini vücudunuzun hareketinden alan bir başka Seiko Kinetix Erkek saat modeli olan SKA754P, lacivert kadranı ve PVD kaplama kasası ile göz alıcı bir model. Saat 3 yönünde bir tarih göstergesi olan modelin indeksleri ve akrep, yelkovanında olan fosfor sayesinde zor koşullarda bile okunması çok kolaydır.

Paslanmaz çelik kasası, 44.7 mm kasa çapı ile oldukça iri bir modeldir ve günümüzün modası için de uygun bir seridir. Arka kapağı vidalı ve şeffaftır. Bu sayede bu harika teknolojiyi çalışırken izleyebilirsiniz.

Hem spor hem de klasik kıyafetler içinde kullanılabilecek olan bu model, kalitesi, teknolojisi ve görünüşüne göre oldukça uygun fiyatlıdır.

3- Seiko Premier SNP145P Siyah Deri Kayışlı Erkek Kol Saati

4

Seiko kinetik serisinin en yeni, Novak Djokovic için özel tasarlanan model. Muadili bir kaç eski seri olmasına rağmen, bu siyah model içlerinde en göz alıcı ve en donanınmlı olanıdır.

Bütün tasarımı siyah gun metal kaplamadır. Oldukça hareketli bir kadranı vardır. Kadran içerisinde saat 12 yönünde çift pencereli tarih göstergesi, saat 3 yönünde 24 saatlik zaman dilimi göstergesi ve saat 6 kısmında ise ayları ve artık yılları gösteren ek bir kadran vardır.

Diğer kinetik saat modelleri gibi bileğiniz hareketleri ile enerji depolayan bu model, 42,9 mm gibi en çok tercih edilen kasa büyüklüğüne sahiptir.


Diğer kinetik modellerin aksine Seiko Premier SNP145P erkek kol saati modelinde safir cam kullanılmıştır. Ayrıca, saat endüstrisinin en büyük teknolojilerinden birisi olan perpetual takvim teknolojisine sahiptir. Bu sayede saat 2100 yılına kadar takvim ayarı gerektirmez.

Seiko Premier SNP145P saati kullanmadığınız zamanlarda enerji tasarrufu sağlar ve 4 yıla kadar doğru zamanı hafızasında tutabilir. Saati taktığınız anda kendi kendine ayar yapar.

Siyah kordon ve siyah kadranı ile oldukça asil bir görüntüsü olan Seiko Premier SNP145P Kinetik erkek saat modeli, altın kaplama indekleri, akrep ve yelkovanı ile gerek özellikleri, gerek tasarımı ile ben buradayım diyen bir modeldir. Diğer serilerine göre biraz yüksek fiyatlı olan bu model, tüm özellikleri ve tasarımı göz önüne alındığında fiyatını sonuna kadar haketmektedir. Gerçekten fantastik bir kol saati.

En İyi Seiko Otomatik Saatler

Kinetik teknolojide bulunan adet ve çeşitlere kıyasla Seiko otomatik saat serisinde çok fazla seçenek vardır. Fiyatları ortalama 2.000 liradan başlayıp, 50.000 liraya kadar çıkan çok geniş bir ürün yelpazesi vardır. Ancak, aralarında ne kadar çok fiyat farkı olursa olsun, Seiko otomatik saat modellerinin hepsi son derece kaliteli ve şık tasarımlara sahiptir.

1- Seiko Recrafted SRPC09K Otomatik Erkek Kol Saati

2 1

Seiko otomatik saat serilerinin içerisinde en uygun fiyatlı olan Recrafted SRPC09K, fiyatına kıyasla oldukça lüks bir tasarıma sahiptir. 43.9 mm kasası ile oldukça standar boyutlar da olan model, fıçı olarak tabir ettiğimiz bir kasa tasarıma sahiptir. Mavi ve sade kadranı, farklı kasa tasarımı ile oldukça çarpıcı bir saat modelidir.

Paslanmaz çelik kasalı modelin arka kapağı şeffaftır. 41 saatlik güç rezervi sayesinde uzun süreli kullanmadığınızda da çalışmaya devam edecektir. Muadilleri göz önüne alındığında oldukça uygun fiyatlı olan Seiko Recrafted SRPC09P otomatik erkek saat modeli, 100 metre su geçirmezlik derecesine sahip ve hardlex cam ile korunmaktadır.

Mekanizması 24 adet yarı değerli taş ile korunan model, aynı zamanda anti manyetiktir. 2000 lira civarında fiyatı ile başlangıç serisi olarak tercih edilebilecek harika bir saat modeli.

2- Seiko Prospex SRPH99K Otomatik Profesyonel Dalgıç Saati

3 1

Profesyonel dalgıç saatlerinin genelde yüksek fiyatı olur. Çoğu modeli de günlük kullanım için uygun değildir. Seiko Prospex SRPH99K profesyonel dalgıç saati modeli tüm bu olumsuz imajı tek başına yıkıyor.

200 metrelik su basıncına dayanıklı olan bu model, tasarımı ile de ön plana çıkıyor. Üretimininde kullanılan paslanmaz çelik ile oldukça sağlam olan Seiko Prospex SRPB99K modeli, 43.8 mm kasa çapı ile de ideal ölçülerdedir.

Su geçirmezliğini üst seviyeye çıkarmak için vidalı tepe kullanılmıştır ve bezelinde kullanılan mavi ve kırmızı çift renk siyah kadranı ile inanılmaz uyumludur.

23 adet yarı değerli taş ile sağlamlaştırılan mekanizması 41 saat güç rezervine sahiptir. Düğme ile açılan üç kilitli kordon tokası ile oldukça güvenli bir saattir.

3- Seiko Presage SRQ023J Otomatik Deri Kayışlı Erkek Kol Saati

1 1

Seiko Presage otomatik erkek kol saati modeli, özellikle takım elbisesi için eskimeyen bir tasarım arayanlar için en uygun modeldir. 42.0 mm kasa çapı be 4.9 mm kasa kalınlığı ile oldukça zarif bir modeldir. Mineli kadranı koruyan safir bombeli camı vardır. Kayışı timsah derisidir.

Kronograflı bir mekanizmaya sahip olan Seiko Presage SRQ023J erkek saat modeli 12 saate kadar ölçüm yapabilmektedir. Kolon çarkı ve dikey kavrama teknolojisi olan modelin 45 saat gibi oldukça uzun ömürlü güç rezervi vardır. 34 adet yarı değerli taş ile sağlamkaştırılan mekanizma, saat ayarı yapılırken saniye ibaresini durdurabilmenizi de olanak sağlamaktadır. Aynı zamanda bu mekanizmayı bileğinize takmadan tepe düğmesi yardımı ile manuel olarakta kurabilirsiniz.

Tarih göstergesi de olan model, paslanmaz çelik kasadır ve 100 metrelik su basıncına dayanıklıdır.


Siz de uzun ömürlü, sonraki nesillere bırakılabilecek, hiç bir zaman eskimeyecek tasarımda bir saat arıyorsanız, Seiko Presage SRQ023J otomatik erkek kol saati modeli aradığınız model olabilir.

Seiko kinetik ve Seiko otomatik saatlerin özelliklerini, farklılıklarını, benzerliklerini ve her teknolojinin güçlü ve zayıf yönlerini anlatmaya çalıştık. Ayrıca, en uygun otomatik ve kinetik saat modellerinden en pahalı modellerini de incelemeye çalıştık.

Seiko saat markası, ister kuvars, ister otomatik, ister kinetik olsun, ürettiği her saat modelinde kaliteyi ön plana çıkaran, Japonya’nın en önemli, dünyanın ise sayılı saat markalarından birisidir. Hangi teknolojisini tercih ederseniz edin, asla pişman olmayacaksınız.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir