1. Anasayfa
  2. Saat Bilgi Köşesi

Quartz Saat Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Quartz Saat Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Seiko quartz saat
0


Kuvars Saat – Quartz Saat Nedir?

Kuvars saati kısaca şöyle tanımlayabiliriz, pil ile çalışan saatlere kuvars saat denir. Kuvars saat teknolojisi kendi içinde 3’e ayrılır. Bunlar pilli, güneş enerjili ve kinetik kuvars saatlerdir. Her 3 teknolojinin de çalışma prensibi aynıdır ve saat, bir batarya sayesinde çalışır.

Normal pil ile çalışan saatler bu 3 teknolojinin en temel olanıdır. Çünkü şarj edilemezler ve birkaç yılda bir saatin pilinin değiştirilmesi gerekir. Buna karşılık güneş enerjisi ile çalışan kuvars saatler ve kinetik kuvars saatler, pille çalışmasına rağmen şarj edilebilir oldukları için, çok daha uzun ömürlüdür.

Güneş enerjili saatler pili şarj etmek için güneş ışığına ihtiyaç duyarken, kinetik saatler, pili şarj etmek için rotor kullanır. Aslında kinetik teknolojisini kullanan kuvars saatlerin çalışma prensibi, otomatik saatlere benzemektedir. Tek fark otomatik saatler sadece kullanıldığı sürede çalışırken, kinetik saatler kullanılmadığında da, şarj olmuş pili sayesinde çalışmaya devam eder.

SeikoCitizen ve Casio, High-End Kuvars saatler konusunda uzmanlaşmış üç tanınmış markadır. Cartier gibi üst grup markalar da, ileri teknoloji kuvars saatler üretmektedir, ancak güneş enerjili ya da kinetik mekanizmalı saat üretmezler.

Citizen – Eco Drive One, Cartier – Anglaise, Casio – G-Shock ve Grand Seiko – Spring Drive Chronograph en iyi kuvars saatlere örnek olarak verilebilecek modellerdir.



Pilli Saatler

Pille çalışan saatler en yaygın olarak kullanılan kuvars saat türüdür. Pil, elektrik devresinden kuvars kristaline elektrik gönderir. Kuvars kristali ileri geri salınır ve meydana gelen titreşimlerden darbeler üretir. Bu darbeler saniyede 1 kez oluşur.

Seiko - Pilli Saat Mekanizması
Seiko – Pilli Saat Mekanizması

Ortalama olarak pilli mekanizma kullanan saatlerin bataryasının, her birkaç yılda bir değişmesi gerekir. Ancak, bazı piller çok daha uzun ömürlüdür. Pilin ömrünü belirleyen temel şeyler öncelikle pilin kalitesi ve saatinizin ne kadar özelliği bünyesinde barındırdığıdır.

Örneğin, sadece zamanı gösteren klasik bir saatte pilin ömrü çok daha uzun olurken, çalar saati, takvimi, kronometre özelliği olan saatlerde, pil süresi çok daha kısa olacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, saatin pili bittiği gibi değiştirmektir. Çünkü biten pil, zamanla içindeki asidi sızdırabilir ve saatinin mekanizmasını mahvedebilir.



Güneş Enerjili Saatler

Ekonomik pilli saatler olarak da bilinen güneş enerjili saatler, gün geçtikçe daha da yaygın hale gelmektedir. Güneş enerjisi ile çalışan saatlerin, kadranın altında bulunan bir güneş paneli vardır. Işık kadrana çarptığında, altında bulunan güneş paneli bu ışığı elektriğe dönüştürür. Dönüştürülen enerji, pili şarj ederek saatin çalışmasını sağlar. Bazı saatler sadece güneşten gelen ışık ile şarj olurken, bazı modeller ise yapay ışıktan da elektrik depolayabilmektedir.

Citizen - Eco Drive Güneş Enerjili Saat
Citizen – Eco Drive Güneş Enerjili Saat

Güneş enerjisi ile çalışan saatlerin pil ömürleri ortalama 15 ile 20 yıl arasında değişmektedir. Tam şarj olduğunda 6 aya kadar hiç ışık almadan çalışmaya devam edebilir. Güneş enerjisi kullanan bazı saatler ise tasarruf modu sunarlar, böylece fazla enerji harcamaz ve ışık almadan 7 yıla kadar dayanabilirler. SeikoCasio ve Citizen, güneş enerjili saat üreten en önemli markalardır.



Kinetik Saatler

Kinetik saatler, 3 farklı kuvars saat içinde en ileri teknoloji olanıdır. Kinetik mekanizmalı saatler kullanıcının hareketlerinden enerji üretir.

Saatin içinde, çok hassas bir rotor bulunur. Kullanıcı kolunu her salladığında, hareket ettirdiğinde, hatta çok küçük hareketlerde bile; örneğin araba kullanırken direksiyonu çevirdiğinde, saatin içinde bulunan rotor hareketi algılar.

Kinetik Saat Parçaları
Kinetik Saat Parçaları

Bu otomatik saatlerin çalışma prensibine çok benzeyen bir sistemdir. Ancak kinetik saatlerde saat, gerilen bir yayla değil, kendinden şarj edilebilen bir batarya ile çalışır.

Genel olarak kinetik saatler, kuvars saatlerin içerisinde en özel olanıdır. Bu teknolojinin tek handikapı, kinetik saatlerin sık kullanım istemesidir. Sık kullanılmayan kinetik saatlerin pilleri şarj edilmezse erken bitebilir. Bu sorunu en az 2-3 günde bir saati kullanarak ortadan kaldırabilirsiniz. Seiko şuan için, kinetik kuvars ile çalışan saat üretimi yapan en iyi şirkettir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir