İçindekiler
Kurmalı Saat ve Otomatik Saat Nedir?
Kurmalı saat nedir? Otomatik kol saati nedir, nasıl çalışır? Daha önce saatlerim mekanizmalarıyla ilgili bilgi içeren ”saat mekanizma çeşitleri ve özellikleri” diye bir yazı yazmıştık. Bugün bunu daha da detaylandıracağız.
Kurmalı saat ve otomatik saat nedir? nasıl çalışır? sorularına cevap vereceğiz. Kısaca saat mekanizması hakkında bir açıklama yapmamız gerekirse, tüm saatler, tarz, tasarım veya markadan bağımsız olarak, çalışması için bir mekanizmaya ihtiyaç duyarlar. Kalibre olarak adlandırılan bu hareket, saatin tüm kısımlarının çalışmasını sağlar.
Aslında, kinetik, solar gibi çeşitlendirilebilecek çok daha farklı çalışma prensipleri olan mekanizmalar da vardır. Bu yazımızda mekanik saatin iki alt kategorisi Kurmalı saat ve otomatik saati inceleyeceğiz. İlk olarak kurmalı ve otomatik saatlerin genel adı “mekanik saat”nedir? sorusuna cevap verelim.
Mekanik Saat Nedir?
Mekanik saatler, saati çalıştırmak için gereken enerjiyi kurma kolu ile veya serbest salınan rotor ile depolar, bu gücü sarma yayı (zemberek) ile yavaş yavaş serbest bırakarak güçlendirilmiş dişli sistemlerine aktararak saati çalıştırır. Mekanik saatler, bir batarya veya başka bir elektrik kaynağı kullanmazlar. Tüm çalışma prensibi mekaniktir. Bu yüzden, kurmalı ve otomatik saatler mekanik saat olarak sınıflandırılır. Kısacası, çalışması için ekstra bir güç kaynağı kullanmayan, tüm sistem çarklar, yaylar ve dişliler tarafından manuel olarak gerçekleştirilen saatlere mekanik saat denir.
Kurmalı Saat Nedir?
Kurmalı saat, tepe düğmesi ya da bir anahtar yardımıyla kurulan saattir. Mekanik bir hareket kullanır. Kurmalı saatlerin çalışması için sürekli olarak kurulması gerekir. Günümüzün gelişen saat teknolojisinde 7 güne kadar güç rezervi barındıran kurmalı saatler de vardır ancak çoğu kurmalı saatin doğru zamanı ölçmesi için günlük olarak sarılması gerekir.

Kurmalı Saatler Kullanışlı Mıdır?
Manuel sarmalı ya da yaygın adıyla kurmalı saatler, genellikle tasarımdan ziyade, kasa içerisindeki mükemmel mekanizma işçiliği için değerlidir ve lüks parçaları koleksiyonluk eşyalar olarak gözükür. Otomatik saatlerin aksine çalışması için sürekli olarak takılması gerekmez, bu yüzden uzun süre kullanılmadığında problem yaratmazlar. Günlük olarak kurmak gerekli olduğu için herkese uygun olmayabilir.
Otomatik Saat Nedir?
Kullanıcının bilek hareketi ile çalışan kendi kendine kurulan saatlere otomatik saat denir? Otomatik saatler de tıpkı kurmalı saatler gibi mekanik saat olarak sınıflandırılır. Günümüzde üretilen mekanik saatlerin büyük çoğunluğu kendi kendine kurulabilen otomatik bir harekete sahiptir.
Otomatik saatler tıpkı kurmalı saatler gibi çalışmak için, yay ve dişli sistemine ihtiyaç duyar, tek fark manuel kurma gerektirmez. Saatin zembereği, özel olarak oluşturulmuş bir tekerlek takımı ve rotor yardımı ile sarılır. Bunun için saati bileğinize takmanız ya da hafifçe sallamanız yeterlidir.

Otomatik Saatler Kullanışlı Mıdır?
Otomatik saatler çalışmak için elektriksel güce ihtiyaç duymazlar. Yani bu pile ihtiyaç duymayacağınız anlamına gelir. Ayrıca kurmalı saatler gibi sürekli olarak sarmak gerekmez. Ancak zamanı doğru olarak ölçebilmesi için, hemen her gün bir kez kullanılması gerekir. Saati kullanmayacaksanız, hareketin sürekli olarak çalışmasını sağlayacak bir sarım aracında tutulması daha sağlıklı olacaktır.
Otomatik saatlerin bileşen parçaları kurmalı saatlere göre çok daha fazladır. Bunun nedeni iç mekanizmasını sorunsuz bir şekilde çalışması için dayanıklı parçalara ihtiyacı vardır. Daha önce elinize bir otomatik saat aldıysanız mutlaka dikkat etmişsinizdir, hareketin ya da kadranın üzerinde kullanılan değerli taşların adeti yazar. Bunlar rubi denilen sentetik yakutlardır. Bu taşlar rulman olarak kullanılır.
Rubiler, sürtünmeden kaynaklanan yüksek sıcaklıklara dayanıklı oldukları ve titreşimin parçalara vereceği zarardan kaçınma amacıyla tercih edilirler. Otomatik saatlerin bileşen parçaları yüksek kalitede üretildiği ve uygun şekilde bakımı yapıldığında nesiller boyu çalışabilir.