Kronometre (Chronometer), Kronograf (Chronograph) ve Kozmograf (Cosmograph) Nedir?
Bir saatçiye gittiğiniz zaman bu kelimelerin aynı şeyler için kullanıldığını görmüşsünüzdür. Terimler benzer olabilir ama anlamları çok farklıdır. Öyleyse bu birbirine çok benzeyen terimler ne almaya geliyor? Bu yazımız birbirine yakın bu kelimeleri açıklayarak ayırt edebilmeniz için yazıldı. Yazının sonunda, kronograf ve kronometre nedir sorusunun cevabını bulacak ve bu iki özelliğin arasındaki temel farkı öğrenmiş olacaksınız.
Kronometre Nedir?
Kronometre yüksek dereceli hassasiyeti sayesinde çok hassas bir saattir. Bu saatler belirli hassasiyet standartlarını sağlamak için kapsamlı bir şekilde test edilirler ve aldıkları onay sonucunda yüksek düzeyde hassasiyet garanti ederler. İsviçre’de, Controle Officiel Suisse des Choronometers yani kısaca COSC bu testleri yapan organizasyondur.
Kısacası, Kronometre bir tür hassasiyet sertifikasıdır, yani doğruluk (hassasiyet) ile ilgilidir.
Örnek Model: Rolex – Oyster Perpetual Day-Date ve COSC sertifikası

Kronometre için test kriterleri, Uluslararası Standardizasyon Örgütü tasafından belirlenen kriterlere dayanmaktadır. Bu kriterlere dayanarak COSC, 15 gün boyunca beş farklı pozisyonda ve üç farklı sıcaklıkta bir saat kasası veya sarım mekanizması olmadan hareketleri test eder. COSC sertifikasına sahip bir saat yüksek kalitede olur ve günde -4 ila +6 saniyeden fazla sapma göstermez. Yüksek kaliteli bir hareketin sapma oranının günde +1 veya -2 saniye olduğu görülmektedir.
Kronograf Nedir?
Bir kronograf, yerleşik kronometre özelliğine sahip bir saattir. Kronograf mekanizması içeren saatler, tepe düğmesine ek olarak bir veya iki tane itici butona sahiptir ve saatte birden fazla alt kadran olacak şekilde dizayn edilirler.

Örnek Model: Ünlü TAG Heuer – Carrera Kronografı
Kronograf, kronometre işlevidir.
Kronograf, kullanıcısının kısa zaman aralıklarını kolayca ve doğru bir şekilde ölçmesini sağlayan, bir zaman ölçme aletidir.
Kozmograf Nedir?
Kozmograf, ilk olarak 1953 yılında Rolex tarafından icat edilmiş ve tescil edilmiş bir terimdir ve ilk kez 1956 yılında, karmaşık bir Moonphase saatte kullnılmıştır.

Örnek Model : Rolex Cosmograph Daytona
Rolex ilk olarak kronograflı saatlerinde kadran üzerinde ”Chronograph” terimini kullanmış ancak 1960’lı yıllarda bir noktadan sonra bunu ”Cosmograph” terimi ile değiştirmiştir. Bunu ilk Daytona modellerinde açıkça görebilirsiniz.
Rolex, bu kozmograf terimini hiçbir zaman tam olarak ele almamış ve net olarak açıklamamış olsa da, Rolex’in bir kronograf saati belirlemek için kullandığı bir kelime olduğu çok açıktır. Rolex’in bilinen en büyük özelliklerinden biri de, belirli özellikleri ifade etmek için, genel olarak kullanılan terimlerin yerine yeni bireysel terimler icat ettiğidir. Yani kozmograf aslında Rolex’in kullandığı kendine has bir terimdir.