Post Image

Kendi Alaşımlarını Üreten Lüks Saat Markaları


Saat markaları genellikle ürünlerinde, çelik, gül altın, titanyum ve benzeri gibi popüler malzemeler kullanmaktadır. Bu materyeller hemen her saat markası tarafından sıkça kullanılır ve herkes tarafından bilinirler.

Ancak ultra lüks saat markaları bugün kendi alaşımları olan, Rolesium, Caregold ve Powerlite gibi özel materyeller geliştirmiştir. Pek çok saat markası kendi özel kasalarını, mekanizmalarını ve kadranlarını yapsa da, sadece bir avuç saat markası daha da ileri giderek kendi özel alaşımları ve bazen saatin mekanizmasında kullanılacak parçalar icat etmeyi başardı.

Bu materyellerin hepsinin belirli özellikleri vardır. Daha güçlü, daha hafif, veya çizilmeye karşı direnç sağlayan bu özel alaşımları geliştirmek için yatırım yapan lüks saat markaları pek çok yeni alaşım icat etmeyi başarmıştır.

Bu yazımızda farklı materyalleri birleştirerek benzersiz alaşımlar icat eden 11 lüks saat markasını inceleyeceğiz.


1. Rolex Saat

Rolex saat markası tarafından geliştirilen materyallerden biri, 904L süper alaşımlı paslanmaz çelik ve platinin bir kombinasyonu olan Rolesium olarak bilinen üründür. Bu alaşım 40 mm çapındaki Rolex Yatch-Master’ın Oyster kasasında kullanılmıştır.

Ayrıca Rolex, Submariner çerçevelerinde kullandığı Creachromu 50. yıl özel serisi olan Rolex Cosmograph Daytona modelinde kullanmıştır. Cerachromo çerçevelerinde, PVD işlemi ile ince bir platin tabaka ile kaplanmış oyulmuş sayılar ve dereceler vardır.

Rolex Submariner Cerachrom Bezel
Rolex Submariner Cerachrom Bezel

Rolex Cosmograph Daytona’nın hareketi manyetik alanlara az dirençlidir ancak, başka bir Rolex modeline özel olarak geliştirilen bir malzeme olan mavi Parachrom’dan yapılmış bir saç 50. yıl özel sürümünde kullanılmıştır. Rolex’e göre Niyobyum, zirkonyum ve oksijen alaşımı Parachrom’dan yapılan saç yayları, sıcaklık değişimlerinde genleşmeyi minimum düzeye indiriyor. Geleneksel saç yayına göre daha az duyarlı olduklarından 10 kata kadar yüksek şoklara karşı direnç gösterebiliyor.


2. Omega Saat

Omega saat markası, seramik ve 18 ayar altını birleştirerek Caregold olarak bilinen bir malzemeyi geliştirmek için uzun zaman harcadı. Caregold’u geliştirmek için kullanılan teknikte, 18 ayar altın seramikte büyütülür ve iki matertalin bir birine bağlanması sağlanır. Bu malzeme, Omega Seamaster Planet Ocean modelinde olduğu gibi, yumuşak altın sayıları olan seramik çerçeveler oluşturmak için kullanılır.

Omega Seamaster Planetocean
Omega Seamaster Planetocean

Omega Constellation Sedna modeli, Swatch Group tarafından tamamen kendi bünyesinde geliştirilen Sedna altın, bakır ve paladyumla harmanlanan bir alaşımdır. İnanılmaz şekilde uzun ömürlü kırmızımsı bir renk tonunun oluştuğu bir karışımdır. Paladyum malzemenin parlaklığını güçlendirirken malzemenin ömrünü uzatır. Canlı kırmızı renk için, alaşımın belirli bir kısmı ile beraber asgari %75 altın kullanılır.


3. Hublot Saat

Eritme felsefesine ayak uyduran Hublot saat markası da kendi materyallerini geliştirmeyi başarmıştır. Bu alaşımlar, seramik ile merali birleştiren Cermet ve magnezyum ile alüminyumdan oluşan Hublonium alaşımlarıdır.

Hublot ayrıca, Magic Gold olarak bilinen sert, çizilmeye karşı inanılmaz dayanıklı olan bir alaşım yarattı. %75 saf altından yapılan Magic Gold, altının eritilip seramik ile kaynatılıdığı bir işleme tabi tutulur, bu işlem sonunda çok daha sert bir altın elde edilir.


4. Linde Werdelin Saat

Baselworld 2013’te tanıtılan Linde Werdelin Spidolite II Tech modeli, tescilli bir alaşım olan ALW veya ”Alloy Linde Werdelin” ile üretilmiştir. Daha hafif bir saat yapmak için çalışmalar yapan Linde Werdelin, bir karbon dış kasa ve bir alaşım olan ALW iç kılıfı ile bunu başarmıştır.

Titanyumdan %50 daha hafif olan bu malzeme, çelik saatler ile aynı sağlamlıktadır. Alaşımın yüzeyini sertleştirmek için 25 mikronluk bir işlem uygulanırken, iskeletlenmiş dış kasa taraflarının açısal değişlikler ile parlak kırmızı veya yeşil bir renk görülür.


5. Ulysse Nardin Saat

Ulysse Nardin, Marine Chronometer Manufacture modelinde kendi alaşımı olan Diamonsil’i kullanmıştır. Calibre UN-118 hareketindeki kaçış, markanın İsviçre firması Sigatec arasındaki işbirliği ile geliştirilen sentetik elmastan oluşan Diamonsil’den yapılmıştır.


6. A. Lange & Söhne Saat

Almanya’nın en iyi, dünyanın sayılı lüks saat markalarından biri olan A. Lange & Söhne, karışımı sır gibi korunan ve sıcak parlak pirinç gibi gözüken ”Honey Gold” adını verdiği özel bir alaşım geliştirdi.

A. Lange & Söhne 1815 Moonphase Homage to FA Lange
A. Lange & Söhne 1815 Moonphase Homage to FA Lange

Lange Ceo’su Wilhelm Schmidt, çizilmeye karşı olarak geliştirdikleri bu malzemenin, saat kasalarına işlenmesi oldukça zor olduğundan, yalnızca sınırlı sayıda üretilen Lange 1815 Moonphase ”Homage to FA Lange” serisinde kullanıldığını açıkladı.


7. Harry Winston Saat

Harry Winston, patentli materyali olan Zalium alaşımını, Histoire de Tourbillon 4’ün bir parçası olarak DLC işlemi ile birlikte, saatin kasası, kemerleri ve çıkıntılarının yanı sıra, tourbillon çerçevesi için de kullanmıştır. Alüminyum ve zirkonyumdan oluşan bir alaşım olan Zalium, havacılık mühendisliğinde de kullanılan, dayanıklı ve ultra hafif bir malzemedir.

Harry Winston Histoire de Tourbillon 4
Harry Winston Histoire de Tourbillon 4




8. Chanel Saat

Son zamanlarda Chanel, J12 Chromatic saat serisine, standart gül altın alaşımları gibi kararma yapmayacak şekilde formüle edilmiş, gül altın alaşımı olan ”beige gold” adı verilen yeni, patentli bir malzemeden yapılmış kadın saat modeli ekledi.


9. Maurice Lacroix Saat

Maurice Lacroix, PowerLite adını verdiği, alüminyum, magnezyum, titanyum, zirkonyum ve seramik olmak üzere beş elementten oluşan, geniş renk seçenekleri sunmak için özel olarak tasarlanmış bir alaşım geliştirdi. PowerLite, diğer alüminyum alaşımlarından farklı olarak, araçlarda, uçaklarda ve mimaride kullanılan yüzey renkleri için çok kullanışlıdır. Çeliğin yarısı ağırlığında ancak işlenmesi iki kat daha zordur.


10. Seiko Saat

Dünyanın en iyi saat markalarından Seiko, Grand Seiko Hi-Beat’de kullanılan Calibre 9S86 olmak üzere, şirket içinde geliştirilen hareketlerin bir çoğunun saç tellerinde kullanılmak üzere, standart alaşımlara kıyasla şoklara ve manyetizmaya karşı daha dayanıklı, Spron 610 adında özel bir alaşım geliştirmiştir.

Grand Seiko Hi Beat 36000 GMT Limited Edition SBGJ021
Grand Seiko Hi Beat 36000 GMT Limited Edition SBGJ021

Marka kalibrenin şebekelerinde kullanılmak üzere Spron 530 adlı başka bir alaşım daha geliştirmiştir. Spron alaşımı, yayın hareketinin yüksek frekanslı balansının gerekenden çok daha güçlü torka dayanmasını sağlar ve saatin güç rezervine katkıda bulunur.


11. Rado Saat

Kendi başına bir materyal olmasa da, yüksek kaliteli saatlerde kullanılan seramiğin yapımında en çok katkısı olan İsviçre saat markası Rado‘nun yüksek teknolojili plazma seramiklerine bu listede yer vermemek olmazdı. Marka, yüksek sıcaklıktaki fırınlarda, standart olarak bitmiş olan beyaz seramiği renkli malzemelere dönüştürmek için patentli, son teknoloji işlem yapıyor.

900 derecelik bir sıcaklıkta, parlak metalik bir parıltı elde edilir ve malzemenin yüzey renginin değişitirilmesi sağlanır. Bu işlem, ürünün yüzeyinin kimyasal yapısını bozmadan yapılır. Bu nedenle seramiklerin karakteristik özelliği olan sertlik, çizilme direnci, hafiflik gibi şeyleri etkilenmez.

Bir cevap yazın