1. Anasayfa
  2. Saat Bilgi Köşesi

Güneş Enerjili Saatlerin Özellikleri, Avantajları ve Dezavantajları

Güneş Enerjili Saatlerin Özellikleri, Avantajları ve Dezavantajları
3


Günümüzde şirketlerin ve hatta devletlerin en çok önem verdiği şeylerin başına verimlilik ve sürdürülebilirlik gelmektedir. Bir saat kullanıcısı olarak siz de böyle bir teknoloji arıyorsanız, yeşil teknoloji denilen solar saat modellerinden satın almayı düşünebilirsiniz. Bu ürünlere güneş saatleri de diyebiliriz.

Güneş enerjisi ile çalışan bu saatler sizin için uygun ürünler mi? Güneş enerjili saatlerin artıları ve eksileri hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz okumaya devam edin.


Güneş Enerjili Saat Nedir?

Güneş enerjili saatlerin artılarını ve eksilerini tartışmadan önce, ”Solar Saat Nedir?” sorusunu tanımlamalıyız. Bir güneş saati, güneş tarafından şarj edilebilen bir pil tarafından çalıştırılır. Güneş ışığı ve hatta günümüz teknolojisinde her türlü yapay ışık, camın arkasındaki güneş panelleri tarafından emilir. Bu güneş paneli saati çalıştırmak için emdiği ışığı elektrik enerjisine dönüştürür.

Citizen - Crystron Solar Cell
Citizen – Crystron Solar Cell 1976

Saati karanlık bir ortamda muhafaza ettiğinizde ise çalışmaya devam edebilmek için enerjiyi şarj edilebilir bir hücrede saklar.

Bu konuda Citizen’in güneş enerjili saatleri en ileri gelen teknolojiyi kullanır. Citizen güneş enerjili saatleri, birkaç ay boyunca ışıksız ortama maruz kalmasına rağmen, saatin çalışmasını sağlayacak yeterli enerjiyi depolama adına lityum iyon piller kullanır. Her güneş enerjili saatin güç tasarruf modu yoktur ancak Citizen tarafından üretilen komplike analog versiyonlarda olduğu gibi, bu özelliği olan saatler altı aya kadar şarj tutabilir.

Citizen - Eco Drive Promaster Navihawk GPS
Citizen – Eco Drive Promaster Navihawk GPS

1970’li yıllarda üretilen ilk güneş saatlerinin, onları çalıştırmak için gereken fotovoltaik güneş pillerini barındıracak benzersiz tasarımları vardı (örneğin, Crystron, Synchronar, Sicura, Nepro). Pahalı olmayan, ulaşılabilir fiyatlardaki ilk güneş enerjili saat 1980’li yıllarda satıldı.

1990’lı yıllarda Citizen, Eco-Drive serisi adı altında güneş enerjisi ile çalışan saatler satmaya başladı. Güneş enerjili saatlerin piyasaya çıktığı ilk günden bu yana, güneş saati teknolojisi verimlilik açısından büyük aşamalar kaydetmiştir. Günümüzde Citizen, Casio, Seiko, Junghans ve Orient gibi saat markalarının, koleksiyonlarının büyük bir bölümünü güneş enerjili saatler oluşturmaktadır.


Solar Saat Modellerinin Avantajları

Doğal ya da yapay, her türlü ışık kaynağı ile şarj edilebilir.

Bazı insanlar güneş saatlerinin sadece güneş ışığı ile şarj edilebildiğini, kapalı havalarda ya da karanlık ortamlarda kullanılamayacağını düşünür. Bu büyük bir yanılgıdır. Bir güneş saati, doğal ya da yapay olsun, herhangi bir ışık kaynağından güç depolayabilir. Saatin kadran altında bulunan şarj edilebilir pilleri güneşin yanı sıra, florasan ya da normal ışık veren ampullere de maruz bırakabilirsiniz. Hepsi aynı etkiyi yapacaktır.

Seiko - Astron GPS Solar Dual Time 5X
Seiko – Astron GPS Solar Dual Time 5X


Şarj etmek kolay

Güneş enerjili saatleri çok kolay şarj edebilirsiniz. Güneş enerjili saatler, doğal ve yapay ışığı enerjiye dönüştürmek için tasarlanmıştır. Tek yapmanız gereken, saati herhangi bir ışık kaynağına maruz bırakmak, hemen şarj olmaya başlayacaktır. Aslında bir güneş saati, onu tamamen karanlıkta bırakmadığınız sürece, kullandığınız her an kendini şarj etmektedir.

Tissot - T-Touch Expert Solar
Tissot – T-Touch Expert Solar


Bakım gerektirmez

Güneş enerjili saatleri sürekli çalışır durumda tutmak için çaba göstermek gerekmez. Manuel mekanik (düzenli olarak sarılması gereken) veya otomatik (kullanıcının hareketi ile kurulan) saat mekanizmalarının aksine, güneş enerjili saatin çalışması için sadece biraz ışık görmesi yeterlidir. Özel bir bakım gerektirmez, ışık aldığı sürece çalışmaya devam edecektir.

Uzun güç rezervi

Güç rezervi saatin markasına, modeline göre değişiklik gösterebilir. Ancak fikir olması açısından Citizen Eco-Drive solar saati, 6 aya kadar enerjisini saklama kapasitesine sahiptir. Bu, herhangi bir ışığa maruz kalmadan sadece karanlıkta kalsa bile 6 ay boyunca durmadan çalışacağı anlamına gelir.

Seiko - Premier Solar
Seiko – Premier Solar

Çevre dostu

Solar saatlerin bataryasını bir kaç yılda bir değiştirmek gerekmez. Pil değiştirme ihtiyacını minimuma indirir. Bu kullanıcısına öncelikle tasarruf sağlar. Bunun dışında, tek kullanımlık pil ihtiyacını azaltarak çevreyi korumaya yardımcı olur. Biliyorsunuz ki eski atık piller çevre kirliliğine sebep olmaktadır. Saat alırken güneş enerjisi ile çalışan bir model seçerseniz, kimyasal sızıntısı olan ve çöp alanlarını kirleten pillerin sayısını arttırmamış olur temiz bir çevreye katkıda bulunursunuz.

Uzun ömürlü batarya

Maksimum 2 ya da 3 yıl kullanılabilen normal kuvars saat pillerinin aksine, güneş enerjisi pillerini en az 10 yıl değiştirmeniz gerekmez. Gelişen teknoloji sayesinde bu süre ortalama 20 yıla kadar çıkmaktadır. Uzun vadede çok önemli bir tasarruf.

Citizen – Eco Drive Chronograph


Solar Saatlerin Dezavantajları

Sadece biraz daha pahalı

Güneş enerjili saatler kullandıkları teknoloji nedeniyle, fiyatları normal pilli saatlere göre biraz daha yüksektir. Ancak artılarını ve teknolojisini düşündüğünüzde bunun nedeni kolaylıkla anlaşılabilir. On yıllarca pil değiştirmek zorunda olmadığınızdan, güneş enerjili saatlerin maliyetinin haklılık payı vardır.

Sonuç Olarak

Güneş enerjisi ile çalışan bir kol saatinin artılarını ve eksilerini yan yana koyduğunuz zaman, solar saatlerin avantajları dezavantajlarına göre çok çok fazladır. Solar saatler, güvenilir, az bakım gerektiren ve çevre dostu saatlerdir. Kullandıkları teknoloji gerçekten olağanüstü ve zaman geçtikçe çok daha önemli bir yer edineceğine şüphe yok.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (3)

  1. Yazinin pratik gerceklerle hic alakasi yok, birkere cevrimli akulerin omru sanildigi gibi 10 yil falan degil en fazla 5 yildir hatta ilk 3 yil sonra kapasitelerinin 80% ine duserler yani solar sistem saat uretmek icin gereken piller henuz piyasada yoklar.sony nin 1990 larda icad ettigi lithium pil teknolojisi 1 gr bile ilerlememistir cep telefonlariniz notebooklariniz neden 3 -4 saatte tukeniyor saniyorsunuz.islemciler ramler vs cok gelismis ama pil hep ayni kaldigi icin sacma sapan guc tasarruf modlari vs ile kurtarmaya calismaktir.o yuzden hala en iyi saatler mekanik otomatik yada kurmali olanlar ve sonra ise pilli olanlardir cunku 3-5 yil sonra degistireceginiz bir solar enerji kapasitoru yada pili size cok pahaliya patlayacaktir eh ne anladim bu isten o zaman.yani isin gercegi otomatik saat alamiyorsaniz pilli almak zorundasiniz tabi gercekleri biliyorsaniz yoksa kinetik mis solarmis hep aldatmaca.

    • Yaklaşık 11 yıldır kullandığım Casio edifice ecb500 saatim hiç bir problem yaşatmadı.

  2. Casio Sea-Phatfinder saatimi 2006 yılında aldım halen çalışmakta. Sadece aydınlatma elementi eskisi kadar parlak değil. Yazın denizde derinlik . Barometre sıcaklık ölçümü hepsi çalışıyor. Asıl bu sistemi kötülüyenlerin bir bilgileri yok. Citizen in analog saati 20 yıldır çalışıyor. Tabi ucuz çin malı 200 TL saatlerden bahsetmiyorum. Pil değişimi için açılmadığı için hasar görme oranı çok düşük. Hele bizim saatici olduğunu sanan ustalar iletken cımbız ile pili tutup pil ömrünü yarıya indiriyor. Arabanızın akü kutuplarını metal bir cisimle birleştirin ne olduğunu görün. Utanmadan bir de savunanlar var birşey olmaz diye.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir