İçindekiler
Dikdörtgen Erkek Saat Modelleri
Bir erkek saati düşünün ve muhtemelen yuvarlar bir model hayal edeceksiniz. Dikdörtgen erkek saat modelleri hemen kimsenin aklına gelmeyecektir. Şaşırtıcı bir şey değil, cep saatlerinden bugüne yuvarlak kasalı saat modelleri piyasanın hakim tasarımıdır.
Yuvarlak kasalı erkek saatlerinin popülerliği aynı zamanda pratik olmalarından kaynaklanmaktadır. Yuvarlak kasalı saatlerin üretilmesi, suya dayanıklı hale getirilmesi ve kasaya uygun mekanizma üretilmesi daha kolaydır. Ancak saatçilik tarihini incelediğinizde dikdörtgen erkek saat modellerinin de oldukça sık kullanıldığı dönemler olmuştur. Günümüzde özellikle dikdörtgen erkek saat modelleri üreten önemli markalar vardır. İlk dikdörtgen saat modelinin, siluetini Birinci Dünya Savaşı’nda kullanılan Renault F-17 tanklarının basamaklarından esinlenen 1919 tarihli ikonik Cartier Tank modeli olduğu düşünülüyor.
Yuvarlak olmayan kol saatleri söz konusu olduğunda bayrak markalardan bir tanesi de ilk kez 1931 yılında piyasaya sürülen ve o zamanlar daha az yaygın olmasına rağmen, şimdiki kadar başarılı bir saat markası olan Jaeger-LeCoultre Reverso modelidir.
Bu iki dikdörtgen saat modeli saat modasını baştan yaratmasına rağmen, yuvarlak kasalı saat modelleri kendilerini yeniden tasarlayarak modaya yön vermeye devam ettiler. Son zamanlarda alışılmadık saat kasalarına olan ilgi yeniden canlandı ve dikdörtgen erkek saat modelleri yeniden ilgi odağı oldu.
En Şık Dikdörtgen Erkek Saat Modelleri
1 – Longines Dolce Vita
İlk kez 1997 yılında piyasaya sürünlen La Dolce Vita koleksiyonu, İtalyan yaşam tarzına saygıyı temsil eden bir modeldir. Siyahın zarafetini yansıtan bu saat sadece dikdörtgen modellerden oluşan bir koleksiyondur. Longins saatlerinin tarihine ve koleksiyonlarına aşinaysanız bu modelin 1920’lerden kalma bir saati referans aldığını hemen fark edersiniz. Mat yüzeyli orta bölüm ve dikey olarak tıraşlanmış dış bölümünün referans alınması ile ortaya çıkan model, saatin Art Deco geçmişine vurgu yaparken, taş kısmıyla kesintiye uğrayan parlak kasası saate lüks bir hava katıyor. Saatin mekanizması ETA geliştirilen ve 45 saatlik güç rezervi sağlayan Longines L592 kalibredir.
2 – Baume & Mercier Hampton Auto
Dikdörtgen erkek saat modelleri, ilk piyasaya sürüldüğü tarihten beri daha çok klasik elbise saatleri olarak tasarlanmaktadır ve bu hissi veren modellerdir. Yine de Baume & Mercier’in bu saati her gün giyilebilecek gibi hissettiren renk ve detaylara sahiptir. Bu hissi yaşatan kasasının safir kristalle buluşarak sağlamlık hissi vermesi, ya da çok basit ama önemli olan saat işaretleri veya kayışın, hiçbir yer bırakmadan kasaya tam olarak oturması olabilir.
3 – Raymond Weil Toccata
Raymond Weil çok uzun zamandır müzik piyasasından ilham alıyor. Markanın saat koleksiyonları içinde isimleri Tango ve Maestro olan modeller yer alıyor. AC/DC ile işbirliği içinde saatler üretti, David Bowie’yi onurlandırdı ve Beatles için sınırlı saatler üretti.
Toccata modeli ile de müziğin arkasında olan, yani orkestra şefine saygı duruşunda bulunuyor. Bu köklü meslek için uygun olan en iyi modelin dikdörtgen saat olduğunu vurgulayan geleneksel bir yorumdur.
Romen rakamları modele ciddi bir ağırlık katıyor, beyaz kadranın siyah deri kayışla kombini ise ciddiyete vurgu yapıyor. Kasası ise ince ve parlak olarak nezaketi temsil ediyor.
4 – Bulova Sutton Automatic
Saat kadranlarının açık olması bir çok saat tutkunu tarafından çok hoş karşılanan bir özellik değildir. Geleneksel olarak saat komplikasyonları gizlidir, hatta Patek Philippe bile turbillon mekanizmalarını gösteren modeller üretmez. Bu yüzden Bulova Sutton Automatic modelinin kadran tasarımı bazı kişilere zorlama gelebilir. Özellikle yalnızca bir denge çarkı görüyorsanız.
Bunun yanında bu tasarım Bulova’nın dikdörtgen saatlerinde oldukça hoş gözüküyor. Denge çarkı görünümü sayesinde klasik bir elbise saati olan modele biraz spor bir hava katmayı başarmış.
5 – Fears Archive 1930
Fears eski bir İngiliz saat markasıdır. Geçmişi 1846 yılına kadar dayanan marka 1976 yılından beri kapalıydı. 2016 yılında Edwin Fears’ın büyük-büyük-büyük torunu Nicholas Bowman Scargill tarafından yeniden hayata geçirildi.
Art Deco güzelliğinin zarif tasarımını sergileyen model, Fears saat markasının 175. yılını kutlamak için tasarlandı ve 1930 yılında ürettiği bir saatten esinlenerek yeniden piyasaya sürüldü.
Kasası modern zevklere uyacak şekilde büyütülmüş ve saat altı pozisyonundaki küçük saniye kaldırılmış. Ancak, rakamlar, ibre şekilleri ve dakika göstergeleri aynı kalmıştır.
Fears Archive saatlerinin en güzel detayı ise, tüm modellerin yenilenmiş ve geliştirilmiş mekanik hareketlerle (1960’lardan kalma, hiç kullanılmamış ETA 2360’larla) çalıştırılmasıdır.
6 – Heritor Automatic Frederick
Çok kişi tarafından bilinmeyen ama oldukça ilginç bir marka olan Heritor, dikdörtgen erkek saat modelleri ile dikkatleri üzerine çekiyor. Ana şirket olan Resculto, perakende ortaklarına güneş gözlüğü ve kol saatleri sunmak üzere kurulmuştur.
Heritor saatleri fiyatına rağmen, ünlü İsviçre saat markaları ile aynı yüksek kaliteye sahip olan paslanmaz çelik kasa kullanıyor. Saatlerin deri kayışları İtalya’dan özel geliyor. Saatlerde ise Japon veya Çin mekanizmaları kullanılır.
Heritor markasının dikdörtgen erkek saat modelleri gerçekten dikkat çekici. Tamamen siyah renkler saatlere daha rafine bir hava katıyor. Küçük saniye kadranı ile büyük dakika kadranının kesişmesinin yanında, güneş ışığı gibi yansıma yapan Romen rakamları ise oldukça ince düşünülmüş.
Heritor Automatic Frederick saatleri hem cebinizi yormuyor hem de göze hoş geliyor. Daha ne istersiniz ki?
7 – Cartier Tank Solo XL
Cartier Tank modeli tam olarak 104 yıllın bir saattir. Bu göz önüne alındığında bu dikdörtgen saatin bir kaç kez yeniden tasarlanması ve makyajlanması şaşırtıcı değildir.
Cartier Tank Solo XL modeli, orijinal saat modelinden daha dikdörtgendir. Adından da anlaşılacağı gibi daha büyüktür. Bu büyüklük aşırı değildir ve bu büyüklük zarif tasarımının korunmasına olanak tanır. Büyük kasanın bir diğer işlevi ise kasa günümüzde tercih edilen büyük kasalı saat tercihlerini karşılamaktır.
Geriye kalan tüm detaylar ise neredeyse hiç değiştirilmeden aynen kullanılmıştır. Romen rakamları ve mavi çelikten kılıç şeklinde ibareleri vardır. Modern kadran gümüş opalin rengindedir ve boncuklu taç kısmında artık imza niteliği taşıyan şekilli spinel bulunur.
Modele yakından baktığınızda VII’nin V’sinde ‘Cartier’ kelimesini göreceksiniz. Bu özellik başlangıçta sahte modelleri orijinalden ayırmak için düşünülse de artık o kadar biliniyor ki, sahteciler bile artık bunun farkında.
8 – Jeager-LeCoulte Reverso Monoface
Cartier Solo Tank modelinin yanında bir diğer efsane dikdörtgen erkek saat modeli de Jeager-LeCoultre Reverso Monoface modelidir. British Raj’ın polo sahalarında doğan bu saat, muhtemelen şimdiye kadar üretilmiş en spor olmayan spor saat modelidir. Bu, nadir görülen bir soruna karmaşıklık katan zarif bir çözümdür.
Basit bir kaydırma ve çevirme mekanizması olan saatin kullanımı kolaydır. Çelik ve siyah deri kombinasyonu ise bir klasiktir. Ne yazık ki işlevi dolasıyla, modeli güç veren Kalibre 822A rüzgar hareketini göremezsiniz.
9 – A.Lange & Sohne Cabaret Tourbillon Handwerkskunst
A.Lange & Sohne’un zarif bir şekilde tasarlayıp ürettiği bu yüksek komplikasyona güç veren L042.1 mekanizması sayesinde kelimenin tam anlamıyla hiç bir köşesi kesilmiş değildir. Mekanizmanın formu, kasanın dikdörtgen şekline uygun olarak tasarlanmıştır ve 84’ü filigran Tourbillon’a entegre edilmiş 370 parçadan oluşuyor.
Modelin ismindeki Handwerkskunst, 2021 yılında piyasaya sürülen özel Cabaret Tourbillon’un, kadranın ve mekanizmanın ustalıkla ve özenle işlenmiş kaplamasıyla karakterize edilen sınırlı bir saat koleksiyonun parçası olduğunu ifade ediyor.
A.Lange & Sohne saatleri her zaman mükemmel şekilde elle işlenir. Örneğin bu modelde kadranın iç kısmında elle oyulmuş baklava desenini görebilirsiniz. Bu desen aynı zamanda yarı şeffaf emaye ile çevrelenmiştir.
Ayrıca kadranın kenarında çok ince bir gravür şeridi vardır. Bu gravür, zanaatkarların granüllü bir doku oluşturmak için kalem adı verilen ince uçlu bir keski kullandığı, son derece zor bir gravür türüdür. Gravür çok zor gözüküyor ama Lange’nin mükemmelliğe olan bağlılığının tipik bir göstergesini temsil ediyor.
10 – Hermes Cape Cod
1991 yılında Hermes’in başkanı Jean-Louis Dumas, markanın saat koleksiyonuna kareye benzer bir model eklemek istiyordu. Bunun sonucunda daha çok ipek eşarp desenleri ile ünlü olan aksesuar tasarımcısı Henry D’Origny’ye yöneldi.
Henry, ikiye böldüğü ve içinde kare bulunan dikdörtgen bir kasanın her iki ucuna yerleştirdiği bir çapa zincirinden ilham alarak Cape Cod modelini tasarladı. Buraya Massachusetts yarımadasının adını verdi çünkü hayatı boyunca Cape Cod’da tatil yapan Amerika doğumlu karısı ile oraya gitmişti.
O zamandan beri Cape Cod saatleri pek bir değişime uğramadı ve orijinal tasarıma her zaman sadık kaldı. Modelde değişen tek şey kayışlarının değiştirilebilme özelliğiydi. Model sayısız kayış seçeneği sunuyor ve tamam Hermes’in üstün derisinden üretiliyor.