Citizen, Japonya Tokyo merkezli bir holding olan Citizen Watch Co.’nun ana şirketidir. Güneş enerjisi ile çalışan, Citizen Eco Drive saat modelleri ile tanınmaktadır. ”Better starts now” sloganı ile marka daha iyi saatler üretmek için çalışmalar yapmaya başladı. Sonuç olarak, saat modellerine daha fazla işlev eklendi, tasarımlar daha da iyileştirildi ve herkesin zevkine uyacak şekilde koleksiyonlar çeşitlendirildi.
Citizen saat markası bugün dünyanın sayılı, Japonya’nın en iyi saat markalarından birisi konumundadır. Diğerleri için; En iyi Japon saat markaları
Şuanda Citizen Group bünyesinde, Alpina, Frederique Constant, Bulova ve La Joux-Perret dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere bir çok saat markası bulunmaktadır. Citizen ana şirketi şu an dünyanın en büyük saat üreticilerinden biri konumundadır ve saydığımız markalar ile beraber, İsviçre üretimi saatler, mücevherli saatler ve elektrikli saatler olmak üzere bir çok çeşit sunmaktadır.
Diğer saat gruplarını öğrenmek için, “saat grupları ve sahip oldukları saat markaları listesi” yazımızı okuyabilirsiniz.
Tüm bunlara ek olarak Citizen, hesap makineleri ve küçük elektronik organizatörler de üretmektedir. Ayrıca Citizen markasının el televizyonları ve bilgisayar yazıcıları da bulunmaktadır.
1980’li yıllarda, Citizen’in bir yan kuruluşu olan Q&Q markası adı altında piyasaya sürülen el tipi elektronik oyunlar vardı. 1990’lı yıllara kadar Japonya’da Compaq Computer Corporation ortaklığı ile dizüstü bilgisayarlar üretildi ve bahsedilen bilgisayarlar ortağın adı ile pazarlandı.

Citizen Saat Tarihi
”Citizen” adını taşıyan ilk cep saati 1924 yılında üretildi. O zamanlar lüks eşya sınıfında olan saatin, yaygın olacağı vizyonu ortaya koyuldu.
Citizen saat imparatorluğunun temelleri 1930’da Yosaburo Nakajima tarafından atıldı. 1931 yılında marka kendi kalibrelerini üretmeye başladı ve 1936 yılında Güneydoğu Asya’ya saat ihraç etmeye başladı.
Bu yıl çok daha üst düzey kalibreler üretilmeye başlandı. II. Dünya Savaşı sırasında Citizen, askeriye için kronometreler, ateşleyiciler ve diğer bileşenler üretti.
1949 yılında Citizen Ticaret Şirketi kuruldu. Kurulan şirketin ana hedefi, saatlerinin dünyadaki dağıtım ve pazarlama faaliyetlerini yönetmekti.

1950’lerin başında Citizen tarih göstergesine sahip ilk erkek kol saatini Citizen Calender’i piyasaya sürdü. Şirket 1953 yılında bağlı kuruluşu olan The Rhythm Clock Co. (bugün The Rhythm Watch Co. Ltd olarak biliniyor) adındaki saat üreticisini satın aldı.
1956 yılında darbeye dayanıklı ilk Japon saati olan Parashock’u üretti.
Citizen daha sonra Cal.3KA ile donatılmış ilk otomatik kol saati olan Citizen Auto’yu piyasaya sürdü. Aynı yıl, Citizen Deluxe Cal.920 ile Citizen’in merkezi saniyeye sahip ilk kalibresi piyasaya sürüldü ve 100 milyon üzerinde satış rakamına ulaşarak geniş kitleler tarafından tercih edildi.
Citizen 1959 yılında ise, Citize Parawater adlı Japonya’nın ilk su geçirmez saatini üretti.
1960 yılında Citizen, ithalat ve ihracat için Amerikan saat şirketlerinden birisi olan Bulova ile ortaklık kurdu. 1962 yılında şirket Diamond Flake saat modelini tanıttı. Resmi olarak onaylanmış bir kronometre olan bu saat, merkezi saniyesi olan dünyanın en ince erkek kol saati olmuştu. Citizen aynı zamanda, 1963’de Quartz transistör saatini tanıttı, ancak 1967 yılında piyasaya sürdü.
Şirket o tarihlerde çeşitlendirme stratejisini benimsemişti ve buna paralel olarak, 1964 yılında şimdi Japonya CBM Şirketi olarak bilinen Citizen Office Machine Co. Ltd.’yi kurdu. Ertesi yıl, ofis çalışanları hassas imalat bileşenleri üretmeye başladı.

1966 yılında, Japonya’nın ilk elektronik olarak düzenlenmiş denge kol saati olan X-8 (Cosmotron) piyasaya sürüldü.
1970’li yıllar da Citizen, artık saatlerinin büyük çoğunluğunu oluşturan kuvars saat üretimine doğru eğilmiştir. Ancak yine de bu tarihlerde mekanik saatlerden tamamen vazgeçmedi.
Citizen, ilk kuvars saatini, 1973 yılında üretti. 1974 yılında, ilk güneş enerjisi ile çalışan teknolojisiyle beraber ilk Japon LCD saatini üretti. Efsanevi Cryston Mega Quartz 1975 yılında piyasaya sürüldü. Bu saat, dünyanın zamanı en doğru gösteren ve en pahalı saati olarak piyasaya sürüldü.

Pille çalışan kuvars saatlerin piyasayı sarsması ile beraber Citizen, 1976 yılında dünyanın ilk ışıklı analog kuvars saati olan Crystron Solar Cell ile büyük bir atılım gerçekleştirdi.
1980 yılında Japonya, dünyanın en büyük saat üreticisi ve saat mekanizması üreticisi oldu. Citizen, 1981 yılında dünyanın suya en dayanıklı saati olan 1300m Professional Diver saat modelini piyasaya sürdü.
1986 yılında Citizen, dünyanın en büyük tekli saat mekanizması üreticisi konumuna yükseldi. 1987 yılında Japonya’da Voice Master ve Voice Memo adlı ses tanıma özelliği olan ilk kol saatlerini piyasaya sürdü.
1995 yılında güneş enerjili saatlere bir çok yenilik yapıldı. Bu iyileştirmenin ardından Eco-Drive saat serileri Asya, Latin Amerika ve Avrupa pazarında satışa sunuldu. Nisan 1996 yılında ABD pazarına da giriş yapıldı. Kısa sürede Eco-Drive serisi Citizen markasının en çok satan bir numaralı ürünü haline geldi.

Eco-Drive serisi ertesi yıl, çevre koruma konusunda resmi bir Japon onay belgesi olan ”Eko-Mark” ödülünü aldı.
Marka 10 yıl boyunca, Eco-Drive serisinin bir çok yeni versiyonunu üretti. Exceed Eco-Drive, Eco-Drive imzalı bu teknolojileri kullanan, Promaster Eco-Drive Aqualand gibi daha fazla modeller üreterek saat piyasasında yeni standartlar belirledi.
Günümüzde Citizen çok markalı stratejisini agresif bir şekilde sürdürmektedir. İlk olarak Citizen Shoji ile birleşen marka, bir kaç küçük parça imalat iştiraki de dahil olmak üzere Miyato Co. Ltd’yi satın aldı.
Ocak 2008 itibariyle, bugün bünyesinde olan Bulova, Caravelle, Wittnauer ve Accutron ile birlikte Amerikan markası olan Bulova Watch Comoany’yi komple satın aldı.
Citizen, marka portföyünü tamamlamak üzere Mayıs 2016’da dev holding Frerderique Constant A.Ş.’yi saat markaları Frederique Constant, Alpina ve Ateliers DeMonaco ile beraber tamamını satın aldı.
Şuan Citizen Group’u oluşturan markalar: Citizen, Campanola, Q&Q, Arnold & Son, Bulova, Buova Accutron II, Bulova AccuSwiss, Wittnauer, Caravelle New York, Bulova Watches, Frank Lloyd Wright, Harley Davidson, Frederique Constant, Alpina, Ateliers de Monaco.

Diğer saat grupları ve bünyesindeki markalar hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz bir diğer yazımız olan Saat Grupları ve Sahip Oldukları Saat Markaları yazımızı okuyabilirsiniz.
Citizen Eco-Drive
Citizen saat markasının dönüm noktalarından sonra, saat dünyasına yön veren teknolojisi Eco-Drive hakkında daha detaylı bilgi verebiliriz. Citizen tarafından geliştirilen Eco-Drive, yapay ve doğal olan her türlü ışık kaynağından gelen enerjiyi kullanan bir teknolojidir.

Citizen‘in en büyük rakibi, yine kendisi gibi piyasadaki en iyi güneş enerjili saatleri üretebilen Seiko‘dur.
Eco-Drive teknolojisi, kadran arkasında bulunan silikon fotosel ile şarj edilmiş özel bir titanyum lityum-iyon olan ikincil bataryaya sahiptir ve ışık enerjisi, saatin sürekli çalışması için şarj edilebilen bu ikinci bataryada depolanır. Eco-Drive teknolojisi sayesinde, Kuzey Amerika’nın 10 milyondan fazla pili elden çıkarabileceği söylenir.

Bu saatler, özel teknolojisi sayesinde, normal pilli saatlere göre çok daha uzun yıllar çalışır. Bazı deneylere dayanarak, Eco-Drive saatlerinin güneş pilleri ve ikinci pilleri minimum 10 yıl kadar dayanmaktadır. Ancak Citizen, Eco-Drive saatlerinin pil ömürlerini uzatmak için, sertleşmeyecek ve buharlaşmayacak özel yağlayıcılar kullanarak modellerinin ömrünü ortalama 20 yıla kadar uzatmayı başardılar.
Citizen Saat Modelleri Nerede Üretiliyor?
Yazının başında bahsettiğimiz gibi Citizen bir Japon saat markasıdır ve saat üretimine ilk olarak Japonya’da başladı. Bununla beraber, bugün sadece bir saat markası olmaması, büyük bir saat grubu olmasından dolayı, saat modellerinin sürekli genişlemesi ve çeşitlenmesi sonucu saatlerinin üretimi bir çok farklı ülkeye yayılmıştır.
Öncellikle, tunning-fork denilen çatal ayarlı saatleri Amerika’da üretiliyor. Saat mücevherleri İsviçre’den, markanın elektrikli saatleri ilse Fransa’dan geliyor.

Ayrıca, Hindistan, Hong Kong, Güney Kore ve hatta Almanya ve Meksika’da üretim tesisleri bulunmaktadır.
Citizen saatleri bugün her ne kadar farklı ülkelerde üretiliyor olasa da şirket, adını taşıyan tüm saatler için, belirlediği temel kalite standartlarını karşıladığından emin olması adına sıkı bir kalite kontrol protokolü uygulamaktadır.
Citizen Saat Markasını İtibarı
Citizen, adını yüksek kaliteli saatleri ve geliştirdiği yeni ve sektöre yön veren teknolojileri ile benimsetmiştir. Saat modelleri genel anlamdı estetik olarak güzel ve teknik olarak çok yenilikçidir. Özellikle Eco-Drive saat modelleri ile çok popülerdir.

Bir çok saat markası ile kıyaslanmasına rağmen, başka bir Japon saat markası olan Seiko ile sürekli olarak karşılaştırılıyor.
Kurulduğu günden beri sürekli büyüyen ve bugün bir holding haline gelen Citizen, bünyesinde bir çok saat markası bulunduruyor ve oldukça geniş bir müşteri yelpazesine sahip. Bu sebeple artık rakipleri oldukça fazla.
Citizen Saatleri Kaliteli Midir?
Uzun yıllardan beridir ülkemizde de satılan Citizen saatlerinin kalitesi hakkında herhangi bir olumsuzluk yoktur. Satan ve kullanan hemen herkes saatlerinin çok kaliteli olduğu, aynı zamanda sadece kaliteli değil harika olduğu konusunda hemfikirdir.

Ancak unutmamalısınız ki, her kişinin kalite anlayışı kendisine göredir ve genelde görecelidir. Bir saat alırken belirlediğiniz fiyat saatin kalitesini büyük ölçüde belirleyen faktördür. Bu durumlarda saatin fiyat aralığını ve kategorisini düşünmelisiniz. Citizen saatleri lüks değildir, ancak ucuz moda saatleri de değil, bu yüzden Citizen markasını bu kategoride değerlendirmek doğru olmaz.
Belki üst düzey lüks bir İsviçre saat markası ile kıyaslanması doğru olmasa da Citizen saat markası, güvenilir, kaliteli ve uzun ömürlü bir markadır. Saat kategorisinde tüketicilerin en çok güvendiği saat markalarının başında gelir ve kalitesine göre oldukça uygun fiyatlıdır.
Bunula beraber Citizen, sadece zamanı gösteren kol saatleri değil, uygun fiyatlı profesyonel dalgıç saatleri, Citizen Promaster Skyhawk A-T gibi pilot saatleri olmak üzere, amaca yönelik çok kaliteli saatler de üretmektedir.

Citizen Eco-Drive, saat endüstrisinde saygın saatler arasındadır ve bazı modelleri en iyi güneş enerjisi çalışan saatler arasında gösterilmektedir.
Popülerliğine ve güvenilirliğine istinaden, markanın kaliteli işçiliği çeşitli kuruluşlar tarafından da ödüllendirilmektedir. 1982 yılından bu yana rekabeti destekleyen Uluslararası Paten Birliğinin en uzun süreli sponsorlarından birisidir ve aynı zaman da US Open’ın şu anki resmi zaman tutucusudur.
2018 yılında Walt Disney şirketi, Citizen’in Anaheim, Florida, Paris, Hong Kong ve Şangay’daki resmi Disneyland Resort ve Marvel New Media Creative Space’in resmi saati olacağını açıkladı.

Bu ortaklıklar ve her ortaklığında bir ödül olduğu bu sektörde, Citizen’in ne kadar iyi bir marka olduğunu be şirketin genel olarak ne kadar kabul gördüğünü doğrulamaktadır.
Citizen saat markası tarihi ve modelleri hakkında detaylı bilgi almak için, Citizen’in resmi web sitesi https://www.citizenwatch.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.