Blancpain – Fifty Fathoms Saat Modeli Tarihi
Fifty Fathoms saat modeli, Blancpain tarafından dalgıçlar için üretilmiştir. Dalgıçlar, derin sularda görev yapan özel insanlardır. Su altında görev yapmak çok zordur ve çeşitli araçlardan yardım almadan pek mümkün değildir. Blancpain, özellikle savaş dalgıçları için Fifty Fathoms modelini geliştirdi. Bugün bile çok güzel bir saat olan Fifty Fathoms, tüm zamanların klasikleri arasındadır.
Derin dalışlar yapmak, soğuk ve tuzlu sularda saatlerce yüzmek, yabancı kıyılara yada düşman gemilerine yüzerek sessizce yaklaşmak gibi ağır görevleri vardır özel kuvvetlerde bulunan yüzücülerin. Sorumlulukları günümüzde, gemi ve denizcilik ekipmanlarının korunmasının yanı sıra, savaş döneminde olmadığımız için daha çok arama kurtarma operasyonlarını içermektedir. Bu insanlar önceleri kurbağa adam yada deniz savaşçısı olarak anlandırılıyordu. Bugün ise onları Dalgıç olarak tanımlıyoruz.
Fransız dalgıç birimi dünyanın en eski ve en ünlü birimlerinden biridir. 1952 yılında savunma bakanlığı ve yüzbaşı Robert Bob Maloubier ve teğmen adayı Claude Riffaud tarafından oluşturulan bu birim, özelikle yetenekli, ısrarcı, iddialı ve eğitimli erkeklerden oluşuyordu. Üst düzey aletlerle donatılan bu birimin en büyük ihtiyacı en derin sularda bile bozulmayacak, sert bir aşınmaya bile dayanabilecek bir dalgıç saatiydi.
Maloubier ve Riffaud bu özelliklerde bir saat aradılar, bunu geliştirecek üreticiler ile görüştüler, ancak öyle şartlar sunuyorlardı ki hiçbir üretici cevap vermiyordu.
Sonunda Blancpain saat markası ile temasa geçtiler. İki Fransız adam istedikleri cevabı Jean-Jacques Fiecher’dan almışlardı. Jean-Jacques sadece Blacnpain’in Ceo’su değil aynı zamanda mücadeleyi seven hevesli bir dalgıçtı. Yüzbaşı Maloubier bu anlaşmayı daha sonra böyle açıklayacaktı, “Siyah kadranlı, büyük, kalın rakamları olan ve net işaretlere sahip, ayrıca dışı dönen çerçeveli bir saat istedik. Kalan oksijen zamanımızı kolayca öğrenmek için bu dönen çerçeveyi dakika göstergesi ile hizalanmasını ve tüm bu göstergelerin karanlıkta parlamasını istiyorduk. Sonunda projemizi geliştirmek için küçük bir saat üreticisi olan Blancpain ile anlaştık.”

Blancpain ihtiyaçların tamamını karşıladı ve 1953 yılında ilk Blancpain Fifty Fathoms dalgıç saatini üretti. O zamanlar da bile günümüzün Fifty Fathoms modellerinin tipik özelliklerini taşıyordu. Kontrastlı siyah bir kadran, kendinden aydınlık sayılar ve indeksler ayrıca güvenli olması açısından sadece tek bir yöne dönen çentikli bir çerçeveye sahipti.
Küçük ve klasik saatlerin olduğu bir çağda, yuvarlak kasalı Blancpain Fifty Fathoms 42 mm çapında üretilmişti. Saatin ismi, gidebileceği derinlik mesafesi olan “50 fathoms” dan gelmektedir. Bu İngiliz ölçü birimiyle 91.45 metreye tekabül ediyordu. Bu derinlik o zaman dalgıçların güvenli şekilde tek seferde ulaşabilecekleri maksimum derinlik olarak kabul ediliyordu. 1953 standartlarına göre oldukça yüksek su direncinden etkilenmemek için saat, vidalı bir kasnak ve yeni geliştirilen tepe düğmesi ile O-ring conta kullanılarak üretilmiştir. Daha önce alınmış olan patent nedeniyle markanın vidalı tepe kullanmasına izin verilmemişti. Blancpain Fifty Fathoms saat modelleri otomatik ve antimanyetik olarak üretilmiştir.
Fifty Fathoms güvenilir ve sağlam olduğunu kanıtladı. Bundan sonra, İsrail, İspanya, Alman ve Amerikan deniz kuvvetleri de askerlerini Blancpain ile donattı. Jacques Cousteau ve yönetmen Louis Malle, 1957’de ödüllü su altı filmi “Le Monde du Silence” çekimi sırasında Balncpain Fifty Fathoms’u kullandı.
Sivil dalgıçlar da Blancpain’i ekipmanlarının bir parçası olarak kullanmaya başladılar. Fifty Fathoms, lüks bir saatten çok, bir araç gereç olarak kabul edildi ve klasik kuyumcular ve saat dükkanları yerine dalış mağazalarında satılmaya başladı. Bu tedarikçilerin birisi olan Aqualung’ın bu saat modelinin tarihinde önemli bir yeri vardır.

Blancpain, onlara özel “Blancpain Fifty Fathoms Aqualung” adında bir hediye saat bile üretti.
Yıllar boyunca, Blancpain Fifty Fathoms tasarımı sürekli değişimlere uğradı. 1970’lerin ortalarına kadar bir kaç değişik kasa ve kadran tasarımları kullanıldı. 1975 yılında Alman Deniz Kuvvetleri, savaş dalgıçları için Blancpain’den özel bir Fifty Fathoms modeli üretmelerini istedi.

Blancpain’in bir vidalı tepe, vidalı kasa kapağı, ağır paslanmaz çelik kasa ve kalın mineral cam ile ürettiği bu serinin 200 metreye kadar su geçirmeme özelliği vardı. Bu saatin diğer Blancpain Fifty Fathoms modellerinden farkı çerçeve üzerinde rakamların olmamasıdır. Bu Alman dalgıçlar için işe yaramayan bir özellik olduğu için kullanılmamıştır. Bu saat, Fifty Fathoms saatlerinin en özel serilerinden biridir.
İsviçre saatçiliğinde yaşanan quartz krizi nedeniyle Blancpain, üretimde bir süre duraklama yaşadı. 1999 yılına geldiğimiz de Blancpain yeni Fifty Fathoms saat modelini tanıttı. Tarihi modellerinden farklı olarak yeni serilerin kabarık rakamlı metalik çerçeveleri vardı.
2007 yılında Blancpain yeni Fifty Fathoms modellerini tanıtırken eski modellere yakın tasarım seçmişti. Yeni Fifty Fathoms modeli 300 metre derinliğe kadar su geçirmezlik özelliğine ve siyah bezel üzerinde ışıldayan rakamlarla sahipti.
İlk baskı olan Blancpain Fifty Fathoms, 1315 calibre otomatik mekanizmaya sahiptir. Spor saatlerine daha yakın tasarımı olmasına rağmen çok güzel bir yüzeye sahiptir ve zarif bir saattir. 3 rezerve enerji sağlayan çift taraflı rotora sahiptir ve bu sayede 5 günlük enerji rezervi sağlar. Ayrıca darbeler de zarar görmemesi için serbest yaylı denge çarkı vardır.

Calibre 1315, doğrudan köprülere ve plakalara yerleştirilmiş büyük yakutlarla beraber desteklenmiştir.
Tarihi Calibre 1315, antimanyetik koruma ile üretilmiştir.
Zamanla Blancpain, klasik Fifty Fathoms koleksiyonuna tourbillon ve kronograf kompikasyonlarını ekledi. Bu ek özellikleri eklerken saatin asıl amacını kaybetmemesi için ayrıca özen gösterilmiştir.
Saatin her koşulda rahat okunmasını sağlamak için kontrast ışıklı numaralara sahip siyah bir kadran, büyük akrep ve yelkovan, siyah dönen çerçeve ve suya dayanıklı kanvas kayış ile klasik Fifty Fathoms modellerinin amacına uygun olarak üretilmiştir. Saatin kronografı 300 metre derinlikte bile çalışmasına olanak sağlayan özel bir sistem ile donatılmıştır.

2012 yılında Blancpain, geleneksel özelliklerinden ödün vermeyen yeni Fifty Fathom modeli “X-Fathoms”u tanıttı. Bu model alışılmışın dışında, titanyumdan yapılmış 55 m kasa çapına sahip, 300 metreye kadar su geçirmezlik özelliğine sahiptir.




