Akıllı Saatler Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Akıllı saatler, kol saatleri gibi bileğe takılmak üzere tasarlanmış, taşınabilir cihazlardır. Akıllı saatler de tıpkı akıllı telefonlar gibidir. Ekranları dokunmatiktir ve uygulamaları vardır. Çoğu modeli kalp atış hızınızı ve diğer yaşamsal fonksiyonlarınızı kayıt altında tutar.
Akıllı Saatlerin Tarihi
Aslında akıllı saatler yıllardan beri hayatımızda olan bir teknolojidir. Yıllardan beri kullandığımız dijital saatlerin bazıları hesap makinesi yada birim dönüştürücü özelliklere sahipti. Aralarında kumanda olarak kullanılanlar, oyun oynamamıza olanak sağlayanları bile vardı. Ancak 2010 yılına geldiğimizde, teknoloji şirketleri, akıllı telefonlara benzer özelliklere sahip saatler geliştirmeye başladılar.
Pebble, 2013 yılında ilk akıllı saatinin lansmanını yaptığında rekor miktarda yatırım aldı ve 1 milyondan fazla ürün satarak diğer teknoloji markalarının bu alana yatırım yapmasına neden oldu. Bu başarının ardından, Apple, Samsung, Sony ve teknoloji sektörünün büyük oyuncuları, tüketici pazarına ardı ardına akıllı saatler sunuyordu.
Aynı zamanda, küçük ebatlar da üretilen silikon akıllı saatler başka amaçlar içinde kullanılmanın önünü açtı. Örneğin, Fenix gibi akıllı saat markalarını destekleyen Garmin gibi şirketler, spor yapanlar için çok daha sağlam ve özellikli saatler geliştirmeyi başardı. Aynı şekilde, Suunto gibi markalar, çok önemli derinliklere yapılan dalışlar için optimize edilmiş akıllı saatini çıkardı.
Akıllı Saatler Ne İşe Yarar?
Çoğu akıllı saat belirli kullanım alanları için özel üretilmiştir.

Mesela günlük kullanım için bir akıllı saat tercih edecekseniz, Apple Watch akıllı saat sizin için uygun olacaktır.

Örneğin dalış sırasında kullanacaksanız, Suunto akıllı saat sizin için daha uygun olacaktır.
Akıllı Saatler İle Neler Yapılabilir?
Bildirimler: Akıllı telefonlar, önemli olaylardan yada etkinliklerden sizi haberdar etmek için bildirimler yollar. Bildirim türler farklılık gösterebilir. Örneğin, akıllı telefona bağlı akıllı saatler, telefona gelen tüm bildirimleri bileğinizdeki akıllı saate iletebilir. Bazı akıllı saatler ise çok basit işlemler yapmanıza olanak sağlar. Mesela en yeni Apple Watch akıllı saati bir düşme sensörü içerir. Saatiniz takılıyken düşerseniz, saat sonraki hareketlerinizi takip eder, eğer bir değişiklik algılamazsa size bir dizi bildirim yollar. Yolladığı bildirimlere yanıt vermemeniz durumunda, akıllı saat sizin yaralandığınızı var sayar ve yetkilileri sizin için uyarır.
Uygulamalar: Çoğu akıllı saat telefonlara gelen bildirimleri bildirme özelliğine sahiptir. Ancak bir akıllı saatin gerçekten iyi olması için uygulamaları desteklemelidir. Apple ve Google zamanla uygulamaları değiştirebilir. Akıllı saatiniz bu değişimleri desteklediği sürece iyidir.
Ancak, dalış yada yürüyüş sporları gibi temel amaçlara yönelik akıllı saatler, genellikle başka uygulama ekleme olanağı tanımadan, sadece amaca yönelik uygulamaları desteklerler.
Medya yönetimi: Akıllı telefonlar ile eşleştirilen akıllı saatlerin çoğu medya oynatmayı yönetebilir. Örneğin, Apple AirPod’ları kullanarak bir iPhone’da müzik dinlerken, müziğin sesini ayarlamak yada müziği değiştirmek için Apple akıllı saatinizi kullanabilirsiniz.
Sesli aramalara cevap verme: Eskiden çizgi roman okuyanlar yada bilim kurgu meraklıları bilir. Saatini telefon gibi kullanan kahramanlar olurdu. Geçmişte ütopya olan teknoloji akıllı saatler sayesinde artık mümkün. WatchOS veya WearOS işletim sistemlerini çalıştırabilen modern akıllı saatler ile saatinizi telefon gibi kullanabilirsiniz.
Spor takibi: Çok sert sporlar yapıyorsanız akıllı saatler size uygun olmayabilir. Yine de, birçok akıllı saat, kalp atış hızı ve egzersizlerinizi takip etmenize yardımcı olacak adım sayar içerir.
GPS: Akıllı saatlerin çoğu konumuzu izlemek için GPS kullanır.
Uzun pil ömrü: Modern akıllı saatler sizi gün boyu idare edecek uzun pil ömürlerine sahiptir. Pil ömrü saatin kullanım amacına göre değişiklik gösterse de, Apple Watch akıllı saat, tek bir şarjla 18 saat dayanma süresine sahipken,

Pebble, tek bir şarjla 2-3 gün dayanabilir.
Akıllı Saat Türleri Nelerdir?
Genel anlamda bakarsak, kullanılabilir iki tür akıllı saat vardır. Birincisi genel amaçlı, telefonu desteklemek için Apple Watch ve Google destekli akıllı saatlerdir. Bunlar telefon ile yapabileceğiniz temel işlevleri yerine getirir ve basit egzersiz takibi için idealdir. Dijital kol saatlerinin yerini almak için tasarlanmışlardır ve akıllı telefona bağımlıdırlar.
Genel Amaçlı Akıllı Saatler

Apple Watch: Apple tarafından tasarlanan ve satılan akıllı saatler

WearOS akıllı saatleri: Google’ın WearOS işletim sistemini kullanarak birçok üretici tarafından tasarlanan ve satılan akıllı saatler

Tizen saatleri: Samsung’un popüler Galaxy serisi akıllı saatlerinde tasarladığı tescilli işletim sistemi
Özel Amaçlı Saatler
Belirli kullanım alanı için tasarlanmış özel akıllı saatler de vardır. Bu akıllı saatler genellikle, telefona bağlanabildiği gibi, bağımsız olarak egzersiz takibi içinde kullanılabilir. Bu özel cihazlara örnek olarak;
Yürüyüş saatleri: Uzaktan kullanım için tasarlanmıştır. Sağlam pil ömrü olan bu akıllı saatler, GPS ve navigasyon, temel hayati fonksiyonlar ve hava durumu tahminlerine sahiptir. Çoğunlukla, darbelere, düşmelere, toza ve suya karşı koruma sağlamak için gelişmiş dayanıklılık için üretilmiştir. Bu tarz akıllı saatlere örnekleri, Garmin Fenix 5 Plus, Suunto 9 Baro ve TomTom Adventurer‘dir.
Dalış saatleri: Garmin’in Descent Mk1 ve Suunto’nun Dx modelleri ile, su altında kalan süre, derinlik, sıcaklık ve diğer önemli göstergeleri takip edebilirsiniz.
Uçuş saatleri: Garmin’in D2 Delta PX‘i ile bilek nabzı, kayıt defteri, Gps destekli bir haritayı takip edebilirsiniz.
Ayrıca akıllı saat marka ve modellerini incelemek istiyorsanız, “2019 Yılının En İyi Akıllı Saatleri” adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Merhaba prada akıllı saat pilini nereden alabilirim
Merhaba Filiz hanım, pil için öncelikle akıllı saatinizi temin ettiğiniz yer ile iletişime geçmenizi öneririm. Akıllı saatlerin pilleri özel olmaktadır. Sıradan bir pil, saatin mekanizmasına zarar verebilir.
Merhabalar. Ben bir yazım hatası sonucu bu yorumu yazıyorum. Açıkçası başka bir hata var mı bilmiyorum. Sadece tarihçe kısmını okudum.
Aslında akıllı saatler yıllardan beri hayatımızda olan bir teknolojidir. Yıllardan beri kullandığımız dijital saatlerin bazıları hesap makinesi yada birim dönüştürücü özelliklere sahipti. Aralarında kumanda olarak kullanılanlar, oyun oynamamıza olanak sağlayanları bile vardı. Ancak 2010 yılına GELDİĞİMİZ DE, teknoloji şirketleri, akıllı telefonlara benzer özelliklere sahip saatler geliştirmeye başladılar.
Bu paragrafta bulunan hatayı büyük harflerle yazdım. Geldiğimiz de şeklinde değil, geldiğimizde şeklinde yazılmalıdır.
İyi günler.
Dikkatlice okuduğunuz ve geri bildirimde bulunduğunuz için teşekkür ederiz. Hata düzeltilmiştir.